Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Japan Kabuse Sencha Asamushi BIO - herbata zielona

Kod: 1778

To jest coś wyjątkowego! Ta rzadka japońska herbata zachwyci słodyczą, delikatnością i lekkim śladem orzechów na zakończenie. Herbaty Asamushi zachowują swoją delikatność i specyficzny smak dzięki bardzo krótkiemu parzeniu jeszcze na plantacji. Skosztujcie zbiorów z gospodarstwa ekologicznego na wyspie Kyushu. Herbatę można przygotować klasycznie lub na zimno. Za każdym razem będzie inaczej cudownie.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
355,1 zł /250 g 142,0 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 9. 5. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Japonia
Region
Region:
Kagoshima
Smak
Smak:
Delikatny, Aromatyczny
Dla dzieci
Dla dzieci:
od 12 lat
Zbiór
Zbiór:
Ostatni zbiór
Wysokość n.p.m.
Wysokość n.p.m.:
500m
BIO
BIO:
Tak

Skład

Zielona herbata Japan Kabuse Sencha Asamushi BIO 100%

Napar i smak herbaty

Japan Kabusencha Asamushi BIO nadaje kolor od jasnego, zielonego do zielonkawo-żółtego. Napar pachnie bardzo świeżo, smakuje lekko trawiasto, ale jednocześnie lekko i przyjemnie słodko. Bardzo bogaty aromat dopełniają tony prażonych orzechów.

Herbatka ta nadaje się do przygotowania w sposób klasyczny (zalewając gorącą wodą), ale doskonale nadaje się również do macerowania w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Bogactwo jej smaku mile was zaskoczy.

Pochodzenie herbaty

O zielonych herbatach z Japonii napisano wiele artykułów. W końcu piją je tam od IX wieku i większość tamtejszych plantacji skupia się właśnie na nich. W przeciwieństwie do zielonej herbaty z innych części świata, japońska zielona herbata ma charakterystyczny profil smakowy - herbaciarze opisują ją jako roślinną, z zielonymi tonami przechodzącymi w aromat wodorostów. To również dlatego wiele odmian zaleca się parzyć w bardzo niskich temperaturach. Mogą one uwalniać kwiatowe, świeże i lekko pikantne niuanse smakowe. Tak jest właśnie w przypadku Japan Kabusencha Asamushi BIO. Aby cieszyć się wszystkimi jej walorami, zdecydowanie nie bójcie się eksperymentować w przygotowaniu. Dzięki temu w pełni możecie wykorzystać  potencjał ukryty w tej herbacie. Skąd bierze się jej wyjątkowość? Powiemy wam.

Japan Kabusencha Asamushi BIO pochodzi z ogrodu herbacianego zarządzanego w ramach upraw ekologicznych. To samo w sobie jest gwarancją wyjątkowej jakości. Plantacje znajdują się na wyspie Kyushu, na wysokości około 500 metrów. Są one otoczone lasami, które zapewniają szczególny mikroklimat. Utrzymują one drzewa herbaciane w mgle i cieniu niemal bez przerwy. Dzięki temu ich liście rosną powoli i gromadzą L-teaninę, która odpowiada za powstającą słodycz napoju.

Ale japońscy rolnicy nie polegają tylko na naturalnym zacienieniu. Dwa do trzech tygodni przed zbiorami przykrywają chińskie drzewka herbaciane (Camellia sinensis) specjalnymi matami kabuse. Słowo kabusecha w nazwie tej herbaty nawiązuje do ich zastosowania. Drugie "tajemnicze słowo" opisuje sposób, w jaki obchodzono się z liśćmi herbaty po ich zebraniu. Jest to etap, w którym herbata jest lekko i krótko parzona bezpośrednio na plantacji. Zatrzymuje to naturalne procesy utleniania i zachowuje maksimum związków aromatycznych. Eksperci rozróżniają asamushi (kontakt z parą trwa 30-40 sekund), chuumushi (kontakt z parą trwa 40-60 sekund) i fukamushi (kontakt trwa 60-180 sekund).

Aby lista okoliczności wpływających na jakość tej herbaty była pełna, musimy dodać jeszcze troskę japońskich rolników i przetwórców herbaty. Prowadzenie plantacji w trybie ekologicznym bez użycia nawozów sztucznych wymaga wrażliwości na cały naturalny ekosystem oraz chęci ciągłego rozwijania swojej wiedzy i umiejętności. Japan Kabusencha Asamushi BIO możecie  przygotować na dwa sposoby. Do tradycyjnego przygotowania należy użyć 5 gramów herbaty na 250 mililitrów wody. Zagotować wodę, pozwolić jej ostygnąć do 70°C i parzyć herbatę przez 90-120 sekund (lub użyć wody o temperaturze 80°C i parzyć liście przez 60-90 sekund).

Można też przetestować przygotowanie na zimno. Wystarczy zalać 10 gramów liści herbaty 1 litrem wody źródlanej i pozostawić w temperaturze pokojowej lub w lodówce na kilka godzin.

Efekty herbaty

Zielona herbata
Efekty zielonej herbaty

Wzór opakowania herbaty

Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.

Przygotowanie herbaty

Temperatura 70-80 °C Czas przygotowania 1-2 minuty Množství 5g na 250 ml

Sposób przygotowania

Zieloną herbatę zalać wodą o temperaturze 80°C w proporcji 5g herbaty na 250ml wody, czas naparu 30-60 sekund.
Można też zalać wodą o temperaturze 90°C i pozostawić do zaparzenia na 60-90 sekund.

Smak i nuty:
Intensywność
Gorycz
Ilość teiny
Jakość
Kilkakrotne zalewanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


JAPAN KAGOSHIMA KABUSECHA BIO - herbata zielona
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN KAGOSHIMA KABUSECHA BIO - herbata zielona

Gra słońca i cienia. Herbaty, które na kilka dni przed zbiorem były osłonięte matami kabusé, aby zgromadzić w liściach jak najwięcej słodkich i delikatnych nut maślanych. Miłośnicy japońskich herbat wiedzą, że już niewielkie różnice w wykorzystaniu światła i ciemności podczas uprawy krzewów herbacianych mogą w zasadniczy sposób wpłynąć na przyjemność z otrzymanego napoju. Świetnym tego przykładem jest zielona herbata Japan Kabusecha Premium BIO. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
339,1 zł /250 g 135,6 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 9. 5. 2024

JAPAN SENCHA YABUKITA - zielona herbata
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN SENCHA YABUKITA - zielona herbata

Niewiele osób może pochwalić się tym, że ich praca całkowicie zmieniła herbaciane rzemiosło w kraju wschodzącego słońca. Mężczyźnie o imieniu Sugiyama Hikosaburo i jego nowej odmianie krzewów herbacianych Yabukita się to udało a dzięki temu możemy dziś cieszyć się doskonałą grą smaków w każdej filiżance zielonej herbaty tej odmiany. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
500,9 zł /250 g 200,4 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 9. 5. 2024

JAPAN GYOKURO TAKUMI BIO
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN GYOKURO TAKUMI BIO

Jadeitowa rosa stworzona przez mistrza w swoim fachu. Jest to luźne tłumaczenie wyrażenia Gyokuro Takumi. Nie ma wątpliwości, że japońscy mistrzowie herbaty należą do ścisłej czołówki w swojej dziedzinie. Jeśli znajdzie się jakiś sceptyk, szybko zmieni zdanie po skosztowaniu tego ekskluzywnego gyokuro uprawianego w doskonałej harmonii z piękną przyrodą Kyushu. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
348,3 zł /250 g 139,3 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 9. 5. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »