

Japan Kabuse Sencha Asamushi BIO - herbata zielona
To jest coś wyjątkowego! Ta rzadka japońska herbata zachwyci słodyczą, delikatnością i lekkim śladem orzechów na zakończenie. Herbaty Asamushi zachowują swoją delikatność i specyficzny smak dzięki bardzo krótkiemu parzeniu jeszcze na plantacji. Skosztujcie zbiorów z gospodarstwa ekologicznego na wyspie Kyushu. Herbatę można przygotować klasycznie lub na zimno. Za każdym razem będzie inaczej cudownie.
Skład
Zielona herbata Japan Kabuse Sencha Asamushi BIO 100%Napar i smak herbaty
Japan Kabusencha Asamushi BIO nadaje kolor od jasnego, zielonego do zielonkawo-żółtego. Napar pachnie bardzo świeżo, smakuje lekko trawiasto, ale jednocześnie lekko i przyjemnie słodko. Bardzo bogaty aromat dopełniają tony prażonych orzechów.
Herbatka ta nadaje się do przygotowania w sposób klasyczny (zalewając gorącą wodą), ale doskonale nadaje się również do macerowania w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Bogactwo jej smaku mile was zaskoczy.
Pochodzenie herbaty
O zielonych herbatach z Japonii napisano wiele artykułów. W końcu piją je tam od IX wieku i większość tamtejszych plantacji skupia się właśnie na nich. W przeciwieństwie do zielonej herbaty z innych części świata, japońska zielona herbata ma charakterystyczny profil smakowy - herbaciarze opisują ją jako roślinną, z zielonymi tonami przechodzącymi w aromat wodorostów. To również dlatego wiele odmian zaleca się parzyć w bardzo niskich temperaturach. Mogą one uwalniać kwiatowe, świeże i lekko pikantne niuanse smakowe. Tak jest właśnie w przypadku Japan Kabusencha Asamushi BIO. Aby cieszyć się wszystkimi jej walorami, zdecydowanie nie bójcie się eksperymentować w przygotowaniu. Dzięki temu w pełni możecie wykorzystać potencjał ukryty w tej herbacie. Skąd bierze się jej wyjątkowość? Powiemy wam.
Japan Kabusencha Asamushi BIO pochodzi z ogrodu herbacianego zarządzanego w ramach upraw ekologicznych. To samo w sobie jest gwarancją wyjątkowej jakości. Plantacje znajdują się na wyspie Kyushu, na wysokości około 500 metrów. Są one otoczone lasami, które zapewniają szczególny mikroklimat. Utrzymują one drzewa herbaciane w mgle i cieniu niemal bez przerwy. Dzięki temu ich liście rosną powoli i gromadzą L-teaninę, która odpowiada za powstającą słodycz napoju.
Ale japońscy rolnicy nie polegają tylko na naturalnym zacienieniu. Dwa do trzech tygodni przed zbiorami przykrywają chińskie drzewka herbaciane (Camellia sinensis) specjalnymi matami kabuse. Słowo kabusecha w nazwie tej herbaty nawiązuje do ich zastosowania. Drugie "tajemnicze słowo" opisuje sposób, w jaki obchodzono się z liśćmi herbaty po ich zebraniu. Jest to etap, w którym herbata jest lekko i krótko parzona bezpośrednio na plantacji. Zatrzymuje to naturalne procesy utleniania i zachowuje maksimum związków aromatycznych. Eksperci rozróżniają asamushi (kontakt z parą trwa 30-40 sekund), chuumushi (kontakt z parą trwa 40-60 sekund) i fukamushi (kontakt trwa 60-180 sekund).
Aby lista okoliczności wpływających na jakość tej herbaty była pełna, musimy dodać jeszcze troskę japońskich rolników i przetwórców herbaty. Prowadzenie plantacji w trybie ekologicznym bez użycia nawozów sztucznych wymaga wrażliwości na cały naturalny ekosystem oraz chęci ciągłego rozwijania swojej wiedzy i umiejętności. Japan Kabusencha Asamushi BIO możecie przygotować na dwa sposoby. Do tradycyjnego przygotowania należy użyć 5 gramów herbaty na 250 mililitrów wody. Zagotować wodę, pozwolić jej ostygnąć do 70°C i parzyć herbatę przez 90-120 sekund (lub użyć wody o temperaturze 80°C i parzyć liście przez 60-90 sekund).
Można też przetestować przygotowanie na zimno. Wystarczy zalać 10 gramów liści herbaty 1 litrem wody źródlanej i pozostawić w temperaturze pokojowej lub w lodówce na kilka godzin.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Zieloną herbatę zalać wodą o temperaturze 80°C w proporcji 5g herbaty na 250ml wody, czas naparu 30-60 sekund.
Można też zalać wodą o temperaturze 90°C i pozostawić do zaparzenia na 60-90 sekund.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAPAN KAGOSHIMA KABUSECHA BIO - herbata zielona

JAPAN SENCHA YABUKITA - zielona herbata
