Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Japan Gyokuro Asahi - zielona herbata

Kod: 1814

Ekskluzywne gyokuro z prowincji Kagoshima urzeknie Was swoim gładkim smakiem pełnym niezrównanego umami. Jest lekki, delikatny i wyrafinowany. Koneserzy nazywają go najpiękniejszą kroplą rosy, ponieważ przywołuje blask dzikich lasów i zapach świeżego poranka. Słowo Asahi w nazwie odnosi się do specjalnej odmiany drzew herbacianych, które rosły w cieniu, aby nadać swoim liściom niepowtarzalny aromat i wspaniały smak.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
303,2 zł /250 g 121,3 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Japonia
Region
Region:
Kagoshima
Smak
Smak:
Umami, Gładki
Dla dzieci
Dla dzieci:
od 12 lat
Zbiór
Zbiór:
Ostatni zbiór
Wysokość n.p.m.
Wysokość n.p.m.:
200m

Skład

Zielona herbata Japan Gyokuro Asahi 100%

NAPAR I SMAK HERBATY 

Japan Gyokuro Asahi charakteryzuje się delikatnym, gładkim smakiem zwieńczonym nieodpartym umami. Jest to herbata, która pozostawia po sobie naprawdę długie i naprawdę piękne wrażenie. Napar ma jasny, żółto-zielony kolor.

POCHODZENIE HERBATY 

Prefektura Kagoshima położona jest na południowo-zachodnim krańcu japońskiej wyspy Kyushu. Klimat jest subtropikalny i wilgotny, z łagodnymi i stosunkowo suchymi zimami oraz gorącymi i wilgotnymi latami. Drzewa herbaciane zostały podobno zasadzone na tym terenie przez pewnego księdza około 1319 r. Później plantacje herbaty zakładano głównie na wzgórzach, wśród pól ryżowych. W XIX wieku produkcja zielonej herbaty wzrosła tak bardzo, że rolnicy założyli organizację, która miała na celu poprawę jakości herbat. W tamtym czasie reputacja herbaty z Kagoshimy była słaba. Około połowy XIX wieku podejmowano próby uprawy herbaty na potrzeby angielskich mieszanek herbacianych, jednak nie były one udane i po pewnym czasie rolnicy je porzucili.

Dopiero pod koniec XIX wieku Kagoshima zaczęła się rozwijać w branży herbacianej i przeszła drogę od początkowo nieznanego producenta do jednej z najlepszych na świecie regionalnych marek herbaty. Obecnie jest to drugie po Shizuoce najbardziej poszukiwane miejsce do uprawy herbaty, produkujące herbaty cenione zarówno w Japonii, jak i poza nią. Oczywiście żyzna gleba wulkaniczna i doskonałe warunki klimatyczne mają w tym swój udział, ale ta herbata nie obejdzie się bez ludzkiej ręki i długotrwałej obróbki.

Jednym z kroków podejmowanych przez rolników w celu pozyskania z chińskich drzew herbacianych (Camellia sinensis) liści o doskonałym aromacie i smaku jest posadzenie specjalistycznej odmiany Camellia sinensis Asahi. W rzeczywistości doskonale nadaje się do produkcji gyokuro. Kolejny ważny krok związany jest ze sposobem uprawy krzewów herbacianych - około 20 dni przed zbiorami pracownicy przykrywają je matami, aby chronić herbatę przed słońcem. Dzięki temu w liściach zwiększa się zawartość aminokwasu teaniny i alkaloidu teiny, przez co herbata ma słodki smak z charakterystycznym aromatem umami.

Tę Japan Gyokuro Asahi przywieźliśmy z Shibushi, gdzie drzewa herbaciane uprawia się od 1726 r. Tamtejsze plantacje herbaty są obecnie pielęgnowane przez trzecie pokolenie rolników i według wszelkich informacji uprawiają, przetwarzają i produkują jedne z najlepszych japońskich gyokuro. Możecie sami ocenić, jak smakuje ta herbata, zwana Pearl Dew lub The Most Beautiful Dewdrop.

Efekty herbaty

Zielona herbata
Efekty zielonej herbaty

Wzór opakowania herbaty

Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.

Przygotowanie herbaty

Temperatura 70-80 °C Czas przygotowania 2-3 minut Množství 1 łyżeczka na 150 - 200 ml

Sposób przygotowania

1. Gyokuro zalać wodą o temperaturze 70-80°C w proporcji 1 łyżeczka na 1,5-2 dl wody.
2. W przypadku parzenia herbaty w czajniczku należy dodać 1 dodatkową łyżeczkę.
3. Parzyć przez 2 minuty (filiżanka pod przykryciem), następnie przecedzić.
4. Gyokuro można pozostawić do zaparzenia 3 razy.

Smak i nuty:
Intensywność
Gorycz
Ilość teiny
Jakość
Kilkakrotne zalewanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


JAPAN GYOKURO HISUI BIO - zielona herbata
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN GYOKURO HISUI BIO - zielona herbata

Górzysta wyspa Kyushu słynie z najbardziej aktywnego wulkanu, gorących źródeł i bogatej historii, a także rozległych plantacji herbaty. Od stuleci dają światu listki o wspaniałym aromacie i smaku. Japan Gyokuro w jakości BIO jest jedną z najbardziej cenionych. Rośnie w cieniu mat trzcinowych, dzięki czemu jest cudownie delikatna i owocowo słodka.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
298,5 zł /250 g 119,4 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024

JAPAN MIYAZAKI GYOKURO BIO
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN MIYAZAKI GYOKURO BIO

Japoński król cienistych ogrodów w jakości BIO. Zielona herbata o wyrafinowanym smaku, która oczaruje Was swoją miękkością, a jednocześnie silną intensywnością. Dzięki bogatemu kolorowi zyskała miano jadeitowej łzy. Nie bez powodu Gyokuro jest uważane za jedną z najlepszych japońskich herbat, którą czczono honorowych gości, a ten z okolic Miyazaki jest jednym z unikalnych klejnotów. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
335,5 zł /250 g 134,2 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024

JAPAN GYOKURO TAKUMI BIO
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN GYOKURO TAKUMI BIO

Jadeitowa rosa stworzona przez mistrza w swoim fachu. Jest to luźne tłumaczenie wyrażenia Gyokuro Takumi. Nie ma wątpliwości, że japońscy mistrzowie herbaty należą do ścisłej czołówki w swojej dziedzinie. Jeśli znajdzie się jakiś sceptyk, szybko zmieni zdanie po skosztowaniu tego ekskluzywnego gyokuro uprawianego w doskonałej harmonii z piękną przyrodą Kyushu. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
348,3 zł /250 g 139,3 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »