

Japan Gyokuro Asahi - zielona herbata
Ekskluzywne gyokuro z prowincji Kagoshima urzeknie Was swoim gładkim smakiem pełnym niezrównanego umami. Jest lekki, delikatny i wyrafinowany. Koneserzy nazywają go najpiękniejszą kroplą rosy, ponieważ przywołuje blask dzikich lasów i zapach świeżego poranka. Słowo Asahi w nazwie odnosi się do specjalnej odmiany drzew herbacianych, które rosły w cieniu, aby nadać swoim liściom niepowtarzalny aromat i wspaniały smak.
Skład
Zielona herbata Japan Gyokuro Asahi 100%NAPAR I SMAK HERBATY
Japan Gyokuro Asahi charakteryzuje się delikatnym, gładkim smakiem zwieńczonym nieodpartym umami. Jest to herbata, która pozostawia po sobie naprawdę długie i naprawdę piękne wrażenie. Napar ma jasny, żółto-zielony kolor.
POCHODZENIE HERBATY
Prefektura Kagoshima położona jest na południowo-zachodnim krańcu japońskiej wyspy Kyushu. Klimat jest subtropikalny i wilgotny, z łagodnymi i stosunkowo suchymi zimami oraz gorącymi i wilgotnymi latami. Drzewa herbaciane zostały podobno zasadzone na tym terenie przez pewnego księdza około 1319 r. Później plantacje herbaty zakładano głównie na wzgórzach, wśród pól ryżowych. W XIX wieku produkcja zielonej herbaty wzrosła tak bardzo, że rolnicy założyli organizację, która miała na celu poprawę jakości herbat. W tamtym czasie reputacja herbaty z Kagoshimy była słaba. Około połowy XIX wieku podejmowano próby uprawy herbaty na potrzeby angielskich mieszanek herbacianych, jednak nie były one udane i po pewnym czasie rolnicy je porzucili.
Dopiero pod koniec XIX wieku Kagoshima zaczęła się rozwijać w branży herbacianej i przeszła drogę od początkowo nieznanego producenta do jednej z najlepszych na świecie regionalnych marek herbaty. Obecnie jest to drugie po Shizuoce najbardziej poszukiwane miejsce do uprawy herbaty, produkujące herbaty cenione zarówno w Japonii, jak i poza nią. Oczywiście żyzna gleba wulkaniczna i doskonałe warunki klimatyczne mają w tym swój udział, ale ta herbata nie obejdzie się bez ludzkiej ręki i długotrwałej obróbki.
Jednym z kroków podejmowanych przez rolników w celu pozyskania z chińskich drzew herbacianych (Camellia sinensis) liści o doskonałym aromacie i smaku jest posadzenie specjalistycznej odmiany Camellia sinensis Asahi. W rzeczywistości doskonale nadaje się do produkcji gyokuro. Kolejny ważny krok związany jest ze sposobem uprawy krzewów herbacianych - około 20 dni przed zbiorami pracownicy przykrywają je matami, aby chronić herbatę przed słońcem. Dzięki temu w liściach zwiększa się zawartość aminokwasu teaniny i alkaloidu teiny, przez co herbata ma słodki smak z charakterystycznym aromatem umami.
Tę Japan Gyokuro Asahi przywieźliśmy z Shibushi, gdzie drzewa herbaciane uprawia się od 1726 r. Tamtejsze plantacje herbaty są obecnie pielęgnowane przez trzecie pokolenie rolników i według wszelkich informacji uprawiają, przetwarzają i produkują jedne z najlepszych japońskich gyokuro. Możecie sami ocenić, jak smakuje ta herbata, zwana Pearl Dew lub The Most Beautiful Dewdrop.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Gyokuro zalać wodą o temperaturze 70-80°C w proporcji 1 łyżeczka na 1,5-2 dl wody.
2. W przypadku parzenia herbaty w czajniczku należy dodać 1 dodatkową łyżeczkę.
3. Parzyć przez 2 minuty (filiżanka pod przykryciem), następnie przecedzić.
4. Gyokuro można pozostawić do zaparzenia 3 razy.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAPAN GYOKURO - zielona herbata

JAPAN GYOKURO HISUI BIO - zielona herbata
