

JAPAN GENMAICHA KOHKI Z MATCHA - zielona herbata
Kolejna unikalna herbata, której tajemnicy tak łatwo nie odkryjecie. Klasyczna japońska genmaicha posypana pudrem matchy zdecydowanie nie jest pospolita. Ani jeśli chodzi o smak, ani w przypadku korzystnego wpływu na zdrowie. Kto lubi prażone smaki przechodzące w słodki posmak, ten znalazł swoją ulubioną herbatę. A jeśli ktoś hołduje herbatom pełnym energii, przeciwutleniaczy i witamin, też nie będzie rozczarowany.
Skład
Zielona herbata Japan Gen Mai Cha 98%, Zielona herbata Japan MATCHA 2%Napar i smak herbaty
Genmaicha jest łagodna, delikatnie prażona, trawiasta i orzechowa. W przeciwieństwie do niej, japońska Matcha ma słodkawy i delikatny smak. Kiedy połączymy je obie, powstaje bardzo przyjemny napój – łagodny, słodki i z prażonym akcentem. Jego barwa jest jasnozielona, aromat zaś świeży.
Pochodzenie herbaty
Każdy ze składników produkuje się zupełnie inaczej. Chociaż oba są typowe dla Japonii, to ich konsumenci przez całą historię bardzo się różnili. Picie matchy było przywilejem najwyższych warstw społeczeństwa, natomiast genmaicha była napojem ubogich rolników.
Matcha to bardzo drobny proszek wyprodukowany poprzez mielenie liści herbaty. Bywa używana przy różnych okazjach, przy których ubija się ją bambusową ubijaczką w gorącej wodzie. Produkcja matchy jest podobnie skomplikowana – przed zbiorami krzewy herbaty są zacieniowane na około 20 dni, aby produkować w liściach jeszcze więcej chlorofilu i aminokwasów. Liście zrywa się wyłącznie ręcznie, a zaraz potem są one ogrzewane parą, suszone, pozbawiane żyłek, a na koniec mielone w kamiennych młynkach na proszek.
Genmaicha jest w zasadzie mieszanką zielonej japońskiej herbaty i prażonego ryżu. Mówi się o niej niekiedy „popcornowa herbata“, ponieważ podczas prażenia ryż niekiedy pęka i wygląda jak popcorn. Robi się ją z banchy – są to listki herbaty zebrane później. Wyróżniają się silniejszym smakiem i mniejszą zawartością teiny. Po zbiorach liście są ogrzewane parą, przekładane, suszone i sortowane. Na sam koniec dodaje się do nich ciemny, prażony ryż.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Zieloną herbatę zalać wodą o temperaturze 70-80 °C (około 2 minuty po przegotowaniu wody) w proporcji 1 łyżeczka na 150 - 200 ml.
- Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 2 minuty (pod przykryciem), później odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

DZIECIĘCE MARZENIE NATURALNA - owocowa herbata

ASSAM TGFOP 1 - czarna herbata
