

JAPAN GEN MAI CHA - zielona herbata
Kiedyś była to herbata japońskich biednych rolników. Z czasem jednak, Japonia Gen Mai Cha stała się ulubionym napojem wszystkich miłośników zdrowego stylu życia i jakościowych zielonych herbat. Nadaje się do picia przez cały dzień, ponieważ świetnie smakuje i nie zawiera teiny. Bardzo łatwo ją rozpoznać – spójrz między liście herbaty a znajdziesz ziarenka palonego ryżu.
Skład
Zielona herbata Japan Bancha, Prażony ryżNapar i smak herbaty
Napar japońskiej herbaty jest czysty, jasnożółty. Aromat delikatny, lekko palony. Smak jest opisany jako lekko trawiasty, łagodny, z nutą prażonych orzechów i ryżu. Popularna herbata jest na ogół bardzo słodka, o średniej cierpkości, która daje jej orzeźwiający wydźwięk.
Pochodzenie herbaty
Japonia Gen Mai Cha składa się z zielonej herbaty (japoński cha) i palonego brązowego ryżu (japoński genmai). Czasami nazywany "popcorn herbata", ponieważ zdarza się, że poprzez prażenie ziarna ryżu są rozerwane i wyglądają jak popcorn. Wyprodukowana w Masuda, który można znaleźć w prefekturze Shimane, w południowo-zachodniej części Honsiu Island.
Klasyczną japońską herbatę na ogół wytwarza się z Banchi, która jest klasą bazową zielonej herbaty i brązowego ryżu. Chińskie liście herbaty (Camellia sinensis) dla Banchi są zbierane później niż Sencha zatem są bardziej wytrzymałe i zawierają mniej teiny. Jednak produkcja jest podobna: po zbiorach, które są przeprowadzane przed opadem rosy, liście herbaty więdną, a następnie są wielokrotnie poddane działaniu pary. W związku z tym fermentacja jest zatrzymywana i osiąga się maksymalną ilość substancji korzystnych dla zdrowia. Następuje przekładanie, suszenie i sortowanie. Herbata jest zmieszana z pieczonym brązowym ryżem.
Czasami Gen Mai Cha podawane jest z Matchą, zieloną herbatą w proszku. Herbata jest wtedy nazywana Matcha-iri Genmaicha, ma podobny smak jak Gen Mai Cha, ale często jest silniejsza i napar ma więcej koloru zieleni.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Zieloną herbatę zalać wodą w temperaturze 70-80 °C w proporcji 1 łyżeczka wody na 150-200 ml.
- Do herbaty w czajniczku, dodać 1 łyżeczkę na więcej.
- Czas ekstrakcji wynosi 3 minuty (przykryty kubek) a następnie odcedzić.
- Z tej herbaty można przygotować aż 3 razy napar.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

LUNG CHING – STUDNIA SMOKA - zielona herbata

JAPAN BANCHA PREMIUM- zielona herbata
