

GOTU KOLA, WĄKROTA - zioło
Miłośnicy indyjskiej i chińskiej medycyny wiedzą o co chodzi. Ostatnim ujawnimy, że wąkrota lub Gotu Kola to pnące, tropikalne i subtropikalne ziele. Wozimy ją z Sri Lanki. Ma reputację odmładzającego cudu. Można ją dostać jako część suplementów diety, ale w czystej postaci nic jej nie dorówna. Ten napój o lekko ziemistym smaku może być stosowany wewnętrznie i zewnętrznie.
Skład
Centella asiatica 100%Napar i smak zioła
Smak wywaru z wąkrota jest raczej ziemisty, nijak wyrazisty. Nawet zapach tego zioła nie przewyższa żadnymi interesującymi nutami. Napar ma lekki zielonkawy kolor. Można go dosłodzić miodem i cytryną.
Pochodzenie zioła
Wąkrota azjatycka, Gotu Kola lub Fo-ti-Tieng, Brahmi, Antanan lub Pegaga rośnie dziko w Sri Lance, Indonezji, Indiach i na Madagaskarze. Jest to bagniste pnącze zioło, które występuje w glebach podmokłych w tropikach i subtropikach. Jest ono stosowane w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej. W efekty jego działania wierzą ludzie od tysięcy lat. Na przykład, w Sri Lance w jego poroście lubią się tarzać tygrysy bengalskie. Leczą tak otwarte rany poniesione w potyczkach i bitwach o łup. Gotu Kola jest także popularna w Wietnamie i Chinach, używane przez australijskich i południowoafrykańskich szamanów.
W naszych warunkach wąkrota może być uprawiana jako roślina doniczkowa. Ponieważ nie jest wytrzymała, należy zimą wnieść ją do ciepła. Lubi słoneczne lub częściowo zacienione siedliska i ciągle wilgotną glebę.
Wąkrota azjatycka (Centella asiatica) ma ponad 100 gatunków. Dorasta do około 30 cm, liście okrągławe, kwiaty drobne, zebrane w baldachy. Świeże liście mogą być dodane do sałatek, ale częściej są suszone razem z łodygami.
Jeśli preferujesz mieszanki herbaty z wąkrotką azjatycką, optymalna ilość to dwie filiżanki dziennie przez trzy tygodnie. Po tym okresie powinna nastąpić tygodniowa przerwa. Gotu kole nie powinny stosować kobiety w ciąży i małe dzieci.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Wąkrotę zalać wodą w temperaturze 100 °C w stosunku od 1 do 2 łyżeczki na 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku dodać 1 - 2 łyżeczki więcej.
- Okres zaparzenia wynosi 10-20 minut (pod przykryciem) a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

OKRĄGŁE SITKO NA ZIOŁA ø 62mm
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

TULSI (Święta Bazylia) - zioło

ŻEŃ-SZEŃ SYBERYJSKI - zioło
