

GOLD SCREW - czarna herbata
Piękny z wyglądu i wspaniały w smaku! Golden Screw jest wyjątkowym przysmakiem z chińskiej prowincji Yunnan, który zasługuje na najlepszą opiekę. Nie pozwól, żeby ta czarna i bardzo aromatyczna herbata straciła swój aromat i smak. Zamknijcie ją do pudełka i przechowujcie w ciemności. Tylko tak jakościowe liście herbaty wytrzymują aż kilka miesięcy...
Skład
Czarna herbata GOLD SCREW 100%Napar i smak herbaty
Napar Golden Screw ma jasny kolor bursztynu. Piękny zapach od razu zachwyci, gładki smak owocowy utkwi w pamięci. Słodkawe tony pięknie uzupełniają przyjemną cierpkość, typową dla czarnej herbaty.
Golden Screw cudownie jest w gorącej, ale także w postaci mrożonej. Przygotuj z niej chłodne letnie orzeźwienie!
Pochodzenie herbaty
Prowincję Yunnan znajdziemy w południowo-zachodnich Chinach. Jest to jeden z obszarów światowej sławy w uprawianiu chińskiego krzewu herbacianego (Camellia sinensis). Prawdą jest, że czarne herbaty wytwarzają lokalni rolnicy dopiero od połowy 20 wieku, nadal należą jednak do czołówki na rynku. Yunnan jest górzystym regionem często odwiedzanym przez turystów. Przepływają przez niego trzy największe azjatyckie rzeki: Długa rzeka, Mekong i Salwin. Wszystkie te czynniki dają wspaniałe warunki do uprawy roślin herbaty.
Golden screw specjalizuje się długimi, delikatnymi liśćmi i mnóstwem złoconych tipsów. W Yunnan, produkuje się herbatę od ponad tysiąc lat, początkowo tylko zieloną jej odmianę. Zbieranie liści herbaty przebiega na niektórych plantacjach, nadal ręcznie. Liście muszą być zbierane przed rosą, by przedwcześnie nie zaczęły fermentować. W dużych koszach są one transportowane do przetwarzania w gospodarstwie rolnym, gdzie więdną i na specjalnych liniach są zwijane. Potem dochodzi do fermentacji, czyli procesu utleniającego enzymy, co zmienia kolor na ciemnobrązowy, aż czarny, herbaty z intensywnym zapachem i smakiem. To właśnie ten etap decyduje o ostatecznej jakości herbaty i jej cenie rynkowej. Dlatego uważnie obserwuje się temperaturę fermentacji, jej długość i wilgotność herbaty w trakcie trwania tego procesu. Wreszcie herbata jest suszona pod ścisłą kontrolą, gdyż zbyt długie suszenie może spalić herbatę, z drugiej strony zbyt krótka może jej nie dosuszyć. Prowadzi to do pleśni i zniszczenia całej partii.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
-
Herbatę zalać wodą w temperaturze 95 °C w stosunku 1 łyżeczka do 150-200 ml.
-
Do herbatę w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
-
Okres ekstrakcji wynosi 3-4 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

GOLDEN TIPPY ASSAM FTGOP 1 MOKALBARI - czarna herbata

GOLDEN DRAGON - czarna herbata
