

EARL GREY GREEN – zielona herbata
Klasyka nieco inaczej. Jeśli nie wyobrażacie sobie dnia bez zapachu bergamotki, na pewno spodoba się Wam zielony wariant tradycyjnej herbaty Earl Grey. Tym razem cudowna chińska Sencha została wzbogacona olejkiem z popularnych cytrusów. Naturalną słodycz, łagodną cierpkość i ziołowy posmak wieńczy owocowa świeżość z typowymi nutami bergamotki. Skosztujcie! Zielony Earl Grey jest wyśmienity od pierwszego łyku.
Skład
Herbata zielona Sencha, BergamotaNapar i smak herbaty
Zielona herbata Earl Grey zachwyci Was swoją lekkością i urzekanie różnorodnością smaków. W jasnym, żółto-zielonym napoju rozpoznacie cytrusowy olejek eteryczny z bergamotki, a po rozpłynięciu herbaty w ustach, wyczuwalna będzie także słodycz, delikatna cierpkość i ziołowy posmak. Herbata ta również bajecznie smakuje w wariancie gorącym jak i mrożonym.
Pochodzenie herbaty
Po świecie krążą co najmniej dwie legendy o tym, jak herbata połączyła się z bergamotką. Jedna z nich mówi o tym, że do spotkania doszło zupełnie przypadkowo. Kiedy to pewnego razu mocno zakołysało okrętem przewożącym czarną herbatę z Chin do Anglii i butelka znamienitego oleju bergamotowego przewróciła się na worek z herbatą.
A ponieważ oba towary były rarytasem na starym kontynencie, kupiec nie wyrzucił herbaty, tylko postanowił jej spróbować. Był mile zaskoczony. Druga historia przedstawia lorda Charlese Grece, brytyjskiego premiera i hrabiego (hrabia to po angielsku Earl). Miał on otrzymać przepis na czarną herbatę o aromatyzowaną bergamotką w prezencie od swoich chińskich partnerów biznesowych.
W każdym razie herbata, którą Anglicy znają od XIX wieku, a Chińczycy zapewne znacznie dłużej, pozostaje bardzo popularna do dziś. Nic w tym dziwnego, że pierwotna receptura łącząca czarną herbatę z bergamotowym olejkiem eterycznym zainspirowała miłośników herbaty do eksperymentowania. Jedną z najbardziej udanych kompozycji jest połączenie bergamotki i wysokiej jakości chińskiej Sencha.
China Sencha wywodzi się z regionu Huang Shan, który jest położony w prowincji An-Chuej (Anhui). Jest to obszar z licznymi jeziorami, pokryty lasem. Klimat jest w większości podzwrotnikowy i wyróżnia się zmiennymi warunkami pogodowymi. Pod względem produkcji rolnej większość rolników uprawia pszenicę, bataty i ryż. Plantacje
herbaty można spotkać przede wszystkim na południu prowincji na znacznych wysokościach nad poziomem morza. Chińskie krzewy herbaciane uprawiane są tutaj przez setki lat a prowincja handluje herbatą od VII wieku.
Przed dodaniem do zielonej herbaty Sencha olejku bergamotowego, plantatorzy musieli zerwać odpowiednią ilość listków herbaty, pozwolić im zwiędnąć a następnie poddać kilkakrotnie działaniu pary wodnej. Na zakończenie mokrym jeszcze listkom nadali ostateczny kształt, aby mogły następnie podróżować do suszarek i sortowników. Rezultatem jest wyjątkowa herbata o delikatnym smaku i cudownym wyglądzie. Teraz do otrzymania aromatyzowanej zielonej herbaty Earl Grey pozostaje jeszcze do wykonania ostatni krok - wystarczy lekko spryskać chińską Sencha olejem eterycznym z owoców bergamotki.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Herbatę zalewamy wodą o temperaturze 70-80 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
2. Zaparzamy przez 2-4 minut w filiżance pod przykryciem.
3. Parząc herbatę w dzbanku dosypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

EARL GREY – czarna herbata

JAŚMINOWA - zielona herbata
