

EARL GREY BIO - czarna herbata
Czy lubicie długie i obfite śniadanie? Jeśli nie bylo jeszcze okazji, spróbujcie w niedzielę przygotować jajecznicę, tosty, domowy dżem i czarną herbatę. W Anglii piją ją z mlekiem i cukrem, ale jest również doskonała z miodem i cytryną. Earl Grey, prawdziwa cejlońska herbata o smaku bergamotki sprawi, że Wasz poranek będzie przyjemny i niezapomniany. Jest oświeżająca i stymulująca, a ponadto jest BIO.
Skład
Czarna herbata Earl Grey BIO 100%, BergamotaNapar i smak herbaty
Czarną herbatę Earl Grey BIO można rozpoznać po bardzo ciemnym naparze, przyjemnej cierpkości i charakterystycznym smaku i aromacie olejku eterycznego z bergamotki. Może przypominać cytryny. Herbata jest mocna, ale jednocześnie bardzo przyjemna.
Pochodzenie herbaty
Kiedy mówi się o czarnej herbacie, większość z nas myśli o Sri Lance, Cejlonie. Dziś nie jest istotne, że krzewy herbaciane były tam uprawiane z konieczności. Po tym jak w 1869 r. na miejscowych plantacjach kawy wybuchła epidemia pleśni. Co ważne, Sri Lanka zaopatruje świat w herbatę o wyjątkowej jakości, którą cieszyli się również na angielskim dworku królewskim. Więcej szczegółów i interesujących faktów na temat herbaty ze Sri Lanki, znajdzieie w naszym Czasopiśmie.
Earl Grey to klasyk, który nie zawiedzie. Ludzie zwykle go bardzo szybko polubią i włączają ten napój do śniadania lub przekąsek po południu. W tym przypadku mamy również zaszczytz Earl Grey w jakości BIO. Krzewy herbaciane, z których liście są wytwarzane, są uprawiane w rolnictwie ekologicznym - bez użycia nawozów i środków pielęgnacyjnych. Oczywiście ta metoda hodowli, wymaga głębokiej znajomości wszystkich kontekstów natury i nie zawsze gwarantuje wysoką produkcję. Możemy jednak polegać na niezwykłej czystości liści herbaty i wysokiej zawartości cennych substancji.
Herbaty czarne powstają w wyniku fermentacji. Zielone, świeżo oskubane liście należy pozostawić do zwiędnięcia. Następnie ich struktura musi zostać zaburzona w celu uwolnienia soków, które uruchamiają proces fermentacji (utleniania). Niektóre czarne herbaty pozostawia się do fermentacji na kilkadziesiąt minut, inne na maksymalnie dwie godziny. Tylko bardzo doświadczony pracownik może oszacować moment zakończenia procesu. Jak tylko nadejdzie ta chwila, liście (teraz ciemnego koloru) trafiają do suszarni. Ale wcześniej są one spryskiwane olejem bergamotowym. Jest to olejek eteryczny z owoców cytrusowych, które wyglądają trochę jak żółte gruszki, ale smakują kwaśno i mają silny zapach. Olejek eteryczny z bergamotki jest szeroko stosowany w męskich perfumach i ma wiele korzyści zdrowotnych.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zalać wrzątkiem w proporcji 1 łyżeczka na 150 - 200 ml.
- Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 2-3 minut (pod przykryciem), później odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

EARL GREY – czarna herbata

ASSAM TGFOP1 SONIPUR BIO - czarna herbata
