

DARJEELING FTGFOP 1ST FLUSH SIRUBARI TEESTA - czarna herbata
Podobnie jak prawdziwy szampan nie urodzi się w Południowej Morawie, też Darjeeling nie urośnie w Alpach. Jego specyficzny kolor, smak i zapach kształtują klimat podnóża Himalajów. Tam się go ręcznie zbiera i jest poddawany procesowi więdnięcia, przewijania i suszenia. Jedynie w północno-wschodnich Indiach rodzi się ekskluzywna herbata, która jest tak samo popularna w angielskiej wsi jak i w królewskiej rodzinie. Darjeeling jest jedynym.
Skład
Czarna herbata Darjeeling FTGFOP 1ST Flush Sirubari Teesta 100%Pochodzenie herbaty
Klimat i wysokość nadmorska są tym, co określa kolor, smak i czas zbiorów. Herbata Darjeeling rośnie tylko w Bengalu Zachodnim. Dzięki niemu, India jest jednym z największych producentów herbaty. Obecnie w Darjeeling jest 86 ogrodów herbacianych, które produkują rocznie około 10 milionów kg herbaty.
Historia i napar herbaty
Jego historia rozpoczęła się około 150 lat temu, kiedy chirurg indyjskich służb medycznych dr Campbell posadził w ogrodzie kilka herbacianych krzewów, których nasiona potajemnie przywiózł z Chin. Drzewa herbaciane zyskały wielką popularność, rozwijaniem plantacji był także zainteresowany i rząd brytyjski.
1-te Flush Darjeeling FTGFOP Sirubari Teesta należy do rodziny słynnych herbat. Jest uprawiana na plantacji Sirubari w północno-zachodniej części Darjeeling. Litery FTGFOP (Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) w tytule wskazują ilość i jakość najdelikatniejszych liści - Darjeeling, według tej klasyfikacji, ma mniej białych pączków, jakość jest znakomita. Napar tej herbaty jest złoty, w smaku można rozpoznać świeże elementy pikantności i gładkiego słodu. Liście pochodzą z pierwszego zbioru, który odbywa się w połowie marca. W produkcji Darjeeling utlenianie nie jest stuprocentowe, prezentuje się około 90% fermentacji. Z tego powodu, nie jest to arkusz ciemnobrązowy czy czarny, ale zachowuje głęboko zielony kolor.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zalać wodą o temp. 100 °C ,1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w czajniku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas ekstrakcji 2-3 minuty, następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

DARJEELING BPS First Flush BIO SINGTOM - czarna herbata

DARJEELING TGFOP1 SILVERHILL - czarna herbata
