

CZERWONA POMARAŃCZA - LAPACHO
Czyste Lapacho ma słodki, lekko gorzki smak z nutką wanilii. A teraz wyobraź sobie, że mamy go zmieszanego z czerwonymi pomarańczami. Raptem jest na świecie napój, który smakuje jeszcze bardziej atrakcyjnie, na jeszcze lepszy zapach i bogatszy kolor. Czy potrzebujesz kolejnych powodówdlaczego należy zaprosić Lapacho do swojego herbatnika? Zrób to przede wszystkich dla jego korzystnego wpływu na psychikę, trawienie i odporność.
Skład
Lapacho Matto Gosso, Skórka pomarańcza 1%, Pomarańczowe granulki 1%, Naturalny aromatNapar i smak herbaty
Lapacho Czerwona Pomarańcza ma po ugotowaniu żółto-pomarańczowy kolor. Bardzo przyjemnemu zapachu pomarańczy towarzyszy słodki, lekko gorzki smak, w którym czuć tony świeżej pomarańczy podkreślonej wanilią.
Pochodzenie herbaty
Może tego nie wiedziałeś, ale drzewo, z którego pochodzi Lapacho, jest jedną z najbardziej dekoracyjnych ozdób w wielu ogrodach i parkach. Rzeczywiście są to wspaniałe rurkowe kwiaty w różnych odcieniach różu. W języku angielskim można znaleźć je pod tytułem „drzewa Trumpet”. Botanicy przypisali mu jednak znacznie mniej romantyczne imię - Tabebuia impetiginosa.
Jego pochodzenie znajdziemy w tropikalnych lasach deszczowych Ameryki Łacińskiej, szczególnie w północnej części Argentyny, Paragwaju (gdzie nawet stał się narodowym drzewem), Meksyku i Brazylii. O jego popularność zadbali Indianie miejscowych plemion, którzy korę Lapacho wykorzystywali do gotowania naparów leczniczych.
Tabebuia impetiginosa wzrasta do 15-30 metrów, liście są zakończone drobnymi ząbkami. Drzewa mają brązowo-szarą korę, rudne i twarde skorupy. W południowej półkuli kwitną od lipca do września, na północy (m.in. w Indiach) od grudnia do stycznia. Drewno o przyjemnym żółtawym kolorze jest wodoodporne, więc jest ono stosowane również do produkcji mebli i w branży budowlanej.
Nas interesuje przede wszystkim wewnętrzna kora tego drzewa. Należy usunąć ją bardzo delikatnie, by nie doszło do uszkodzenia drzew podczas zbioru. W tym celu, stare drzewa uprawia się przez ponad 40 lat, zbiór może się odbyć więcej niż dwa razy w roku. Gdy wewnętrzna kora zostanie oddzielona, musi następnie zostać zasuszona i sproszkowana do mniejszych włókien.
Smakowe Lapacho, jakie prezentujemy w tym przypadku, jest jednym z najbardziej popularnych napojów. Poszukują go nie tylko miłośnicy herbaty niezwykłych doświadczeń, ale także osoby zainteresowane zdrowym stylem życia. Aby utrzymać niepowtarzalne efekty, Lapacho należy zawsze przygotowywać w szkle, porcelanie lub w pojemnikach ze stali nierdzewnej. Nigdy nie powinno ono wejść w kontakt z aluminium!
Sposób przygotowania
- Dawki w zależności od gustu, około 1 łyżkę Lapacho na 1 litr wody. Z tej partii przygotujemy cztery filiżanki herbaty.
- Lapacho dodamy do wrzącej wody. Zaleca się około pięć minut gotować i około kolejne 20 minut zaparzać.
- Mieszać tylko drewnianą łyżką.




















Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 4 kJ / 2 kcal |
Tłuszcze: | 0.1 g |
z tego nasycone: | 0.1 g |
Sacharydy: | 0.1 g |
z tego cukry: | 0.1 g |
Białka: | 0.1 g |
Sól: | 0.01 g |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

LAPACHO MATTO GROSSO

HUANG DA CHA - żółta herbata
