

CZARCI PAZUR (Harpagophytum Procumbens) - rozgnieciony korzeń zioło
Hakorośla rozesłana, czarci pazur czy diabelski pazur. Jeśli południowoafrykańska roślina wybierała dla siebie nazwę to chyba po to, by zniechęcić każdego, kto ją chciał wyrwać. Ale my nie daliśmy się na to nabrać. A to dlatego, że proszek z jej korzeni pomaga w stanach zapalnych i bólowych (dolegliwości stawów) oraz przy problemach z trawieniem. Więc skąd to niepochlebne imię? Owoc tej rośliny to wydłużona torebka pokryta kolcami podobna do łapy z pazurami.
Skład
CZARCI PAZUR 100%Napar i smak zioła
Ziołowy aromat, średnio gorzki smak o ciemnożółtym aż żółto-szarym kolorze. Na pierwszy rzut oka i po pierwszym łyku zbytnio was nie zachwyci. Ale wystarczy popatrzeć na skutki zdrowotne Czarciego pazura i macie powód, by zainteresować się tą rośliną!
Pochodzenie zioła
Hakorośla rozesłana (Harpagophytum procumbens) tak brzmi prawdziwe nazwisko Czarciego pazura. Ta roślina pochodzi z największej pustyni Południowej Afryki - Kalahari. Zaliczana jest do tzw. roślin płożących. Kwiaty, najczęściej pojedyncze, mają charakterystyczny czerwony kolor z zewnątrz, zaś żółty wewnątrz. Kształtem przypominają trąbkę. Owoce są wyposażone w haki, prawdopodobnie stąd, roślina zyskała przydomek "czarci" lub "diabelski".
Dla celów fitoterapii używany jest drobny proszek z korzenia diabelskiego pazura. Dokładniej z korzeni bocznych, które są bulwiaste i mogą dorastać do 2 metrów. Bardzo często używane były przez Buszmenów. Pierwotni mieszkańcy Zimbabwe, Mozambiku, Botswany i innych krajów zbierają plony korzenia do dnia dzisiejszego. Zioła są wykorzystywane od tysięcy lat w leczeniu różnych problemów zdrowotnych oraz w celu na wzmocnienie całego ciała.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Sposób przygotowania
Diabelski pazur to bardzo drobny proszek. Można wmieszać go do napojów lub żywności. Jest on zwykle stosowany w ilości 3-5 g na dzień.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

GOTU KOLA, WĄKROTA - zioło

BUZDYGANEK LIŚCIE (Tribulus Terrestris) - zioło
