CHINA WHITE BUTTERFLY - biała herbata
Pozwólcie się uwieść jedwabiście delikatnemu smakowi tej wyjątkowej chińskiej herbaty pochodzącej z słynącej z produkcji herbaty prowincji Yunnan. Na skrzydłach białego motyla, jak brzmi jej nazwa w tłumaczeniu, Wasz umysł dozna ukojenia i będziecie delektować się każdym łykiem przyjemnego napoju o niskiej zawartości teiny.
Skład
Biała herbata China White Butterfly 100%Napar i smak herbaty
Naturalnie słodki i lekki smak o aksamitnej fakturze. Napar ma złotawy kolor i bogaty aromat, który rozbudzi Wasze zmysły.
Pochodzenie herbaty
Na południowym zachodzie Chińskiej Republiki Ludowej rozpościera się rozległa prowincja Yunnan. Jest to obszar naznaczony górami, ogromnymi rzekami, cudowną przyrodą i oczywiście plantacjami herbaty. I to nie byle jakimi. Pochodzą stąd jedne z najlepszych chińskich herbat, do których można niewątpliwie zaliczyć White Butterfly.
Biała herbata w prowincji Yunnan posiada tradycję sięgającą głęboko wstecz. Jej produkcja na większą skalę rozpoczęła się za panowania dynastii Sung, między X a XIII wiekiem i przez długi czas była czysto chińską specjalnością.
Listki pochodzą z krzewów herbacianych odmiany Camellia Sinensis. Aby zachować moc i jakość herbaty, należy je zbierać podczas tzw. first flush. Jak tylko na krzewach pojawią się pierwsze młode pączki, należy je ostrożnie zerwać w ciągu kolejnych 48 godzin. Są one następnie rozkładane na słońcu i mogą swobodnie wysychać bez użycia pary wodnej lub późniejszego kształtowania.
Biała herbata jako taka jest wytwarzana w niewielkich ilościach ze względu na problemy związane z ograniczeniami czasowymi. White Butterfly z prowincji Yunnan jest oczywiście perełką samą w sobie. Jej produkcja odbywa się w małym ośrodku otoczonym górami, gdzie wszystko opiera się na starannej pracy ręcznej. Ilość tej herbaty produkowanej każdego roku jest bardzo ograniczona, co znacznie utrudnia jej dostępność. Jednak warto się postarać o jej zdobycie.
Już sama postać herbaty jest cudownym doznaniem. Wrażenie, jakie daje każdy listek przypominający spiralę wzmacniane przez oszałamiający aromat, jest naprawdę wyjątkowe. Późniejsze doznania po skosztowaniu naparu są przyjemnie lekkie i kojące, podobnie jak lot motyla.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
70-80 °C | 2-3 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
1. Herbatę zalewamy wodą o temper. 70-80 °C w stosunku 1 łyżeczka do herbaty na 150-200 ml.
2. Parząc herbatę w dzbanku dosypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.
3. Czas parzenia to 2-3 minut (filiżanka pod przykryciem) a następnie przecedzamy.