

CHINA OP - biała herbata
Białe chińskie herbaty pojawiły się pierwszy raz w północnej dynastii Song. W latach 960 do 1127, Chińczycy obok pierwszych papierowych pieniędzy i prochu, podziwiali też niefermentowane liście herbat o wyjątkowym świeżym zapachu i pysznym smaku. Bardzo szybko przygotowane zostały zasady picia tego wyjątkowego napoju, szczegółowe opisy zbiorów, produkcji i przygotowania białej herbaty.
Skład
Biała herbata CHINA OP 100%Napar i smak herbaty
Po zaparzeniu ciepłą wodą uzyskamy jasnożółty, pięknie pachnący napój. Biała herbata Chin OP smakuje przyjemnie owocowo. Na końcu możemy poczuć słodkawy posmak. Biała herbata smakuje wspaniale w wersji ciepłej i zimnej. Spróbuj obu wersji!
Pochodzenie herbaty
Biała herbata jest jedną z chińskich specjalności produkowanych z najmłodszych pąków liści. Dodają świeży i delikatny smak oraz piękny kolor naparu. Produkowana jest głównie w prowincjach Jianyang, Fuding, Fujian Songxi, Jest to obszar pagórkowaty z łagodnym klimatem i średnią temperaturą około 18 °C. Fujian leży na południowo-wschodnim wybrzeżu w Chinach. Tradycyjnie kraj jest opisywany jako "osiem części gór, jedna część wody i jedna część ziemi". Jest najbardziej zalesionym regionem w Chinach, lasy zajmują prawie 65% jej powierzchni. Najwyższym szczytem Fujian jest Huanggang Peak z wysokością 2157 m. Herbatom chińskim, które uprawiają rolnicy na swych własnych plantacjach, bardzo sprzyja subtropikalny klimat Fujian. Zimy są tutaj łagodne a lata, podczas których prowincja jest zagrożona przez tajfuny od Pacyfiku, są gorące. Na białą herbatę nie zbiera się wszystkich liści. Ręcznym zbiorem są uzyskiwane tylko młode pędy i pierwsze liście, które przylegają do nich. Natychmiast po zbiorze, herbata bardzo delikatnie i powoli jest suszona w chłodnym pomieszczeniu wentylowanym. Pracownicy rozpościerają liście w cienkich warstwach. Suszenie trwa kilkanaście godzin. Następnie dosuszanie przebiega w specjalnych piecach. Z białą herbatą należy obchodzić się bardzo ostrożnie – Jeżeli podczas transportu liście zostałyby zaparzone lub uszkodzone, uruchomiony zostanie proces naturalnej oksydacji czego efektem jest zniszczenie herbaty białej.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zaparz gorącą wodą o temperaturze 70-80 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml wody.
- Do naparu w dzbanku, dodajcie 1 łyżeczkę więcej.
- Po 2 - 3 minutach (nakryty kubek) odcedź.

























Potrzebujesz porady?

19. 3.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KING MAO FENG - biała herbata

GUNPOWDER ŚWIĄTYNIA NIEBA - zielona herbata
