

CHINA MAO JIAN JAŚMINOWA - zielona herbata
Zapach jaśminu łagodzi, pomaga w medytacji i odmładza. Herbata jaśminowa może zrobić dokładnie to samo, a ponadto przyjemnie pobudza. Skosztujcie napój, który wywołuje radość. Mieszanka najlepszych zielonych liści z tradycyjnych chińskich ogrodów jest bogata w puszyste, kruche końcówki. Napełnijcie czajniczek wyjątkowo delikatną, słodką i pachnącą jaśminem herbatą. Będzie doskonałym towarzyszem każdego dnia.
Skład
Zielona herbata China Mao Jian 100%Napar i smak herbaty
Chińska zielona herbata Mao Jian z jaśminem w filiżance jest świeża, delikatna i naprawdę tylko lekko cierpka. Jest to herbata, którą możecie zaparzać kilkakrotnie, i za każdym razem uzyskacie nieco inny smak. Ale zawsze rozpoznacie w niej kwiaty jaśminu. Napar ma żółty, jasny kolor.
Pochodzenie herbaty
Tak zwana metoda robienia zapachowej zielonej herbaty jest bardzo popularnya w Chinach i była używana od niepamiętnych czasów. Poza świeżo zebranymi kwiatami jaśminu dodawane są do herbat np. magnolie, róże lub lotos. Ale jak naprawdę wygląda ten proces? Nic nie jest przypadkowe, wszystko ma swój własny porządek.
W przypadku chińskiej herbaty Mao Jian z jaśminem zacznijmy od wyobrażenia sobie starych chińskich ogrodów rozciągających się na kilka prowincji na południe od rzeki Jangcy. Najdłuższa rzeka w Azji i trzecia najdłuższa rzeka na świecie płynie w północnej części płaskowyżu tybetańskiego i wpada do Morza Wschodniochińskiego po 6300 kilometrach. Gdybyśmy popłynęli do ujścia, wzdłuż prawego brzegu miniemy również prowincje Yunnan, Guangxi, Jiangxi, Zhejiang i Fujian. Wszystkie zasłynęły z produkcji wyjątkowo wysokiej jakości, głównie zielonych herbat. I to od nich pochodzą liście i puszyste końcówki, które macie przed sobą.
Klasyczna metoda produkcji aromatycznej herbaty obejmuje oczywiście ręczne zbieranie i więdnięcie liści. Ponieważ zielona herbata jest zazwyczaj zbierane na wiosnę a jaśmin kwitnie aż w lecie, konieczne jest częściowo wysuszoną herbatę trzymać przez kilka tygodni w chłodnym, ciemnym miejscu. Gdy jaśmin zasypie się kwiatami, pąki należy zebrać i wymieszać je z liśćmi herbaty. Odbywa się to w godzinach wieczornych, gdy pracownicy mieszankę herbaty i kwiatów układają w stosy a w pomieszczeniu zapewnią temperaturę około 40 ⁰C. Właśnie w tej temeraturze otwierają się kwiaty jaśminu i nadają herbacie jej cudowny zapach.
Procedurę powtarza się do siedmiu lub ośmiu razy. Kwiaty są następnie usuwane z herbaty (ponieważ są jaśniejsze niż liście herbaty, wystarczy je zdmuchnąć wentylatorem), herbata jest suszona i sortowana. Co ciekawe, na przykład Europejczycy postrzegają obecność kwiatów jaśminu w zielonej herbacie jako atrakcyjną. Chińczycy, przeciwnie uważają to za znak złego sortowania herbaty.
Aromatu jaśminu przypisuje się moc afrodyzjaku, powinien wywoływać spokój, stosoujesię go w medytacji lub harmonizaci ciała. Olejek jaśminowy jest jednym z najrzadszych i najdroższych na świecie.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Zieloną herbatę zalać wodą o temper. 70-80 °C w proporcji 0,5 łyżeczka na 150 - 200 ml.
- Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 2-3 minuty (pod przykryciem), następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

9. 12.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAŚMINOWA - zielona herbata

CHINA SENCHA - zielona herbata
