

CHINA FUJIAN JASMINE PI LO CHUN - zielona herbata
W objęciach gór i oceanu wyrosły pierwsze wiosenne listki przeznaczone do produkcji herbaty najwyższej jakości. Pi Lo Chun jest niezwykła sama w sobie, a gdy do tego pachnie jaśminem, to samo otwarcie opakowania zawierającego ten skarb będzie wspaniałym przeżyciem. Urzekający aromat jest więc idealnym towarzyszem godnego uwagi tańca drobnych spiralek utworzonych z listków i wyrafinowanego smaku przygotowanego naparu.
Skład
100%Napar i smak herbaty
Złotawo miodowy napar ma delikatny, ale jednak intensywny smak. Prym wiedzie tutaj jaśmin w połączeniu z owocami. Zwieńczony przyjemną goryczką, która podkreśla ogólną harmonię herbaty.
Pochodzenie herbaty
Prowincja Fujian, położona w południowo-wschodnich Chinach ze względu na klimat subtropikalny posiada doskonałe warunki do zakładania upraw. Najlepszym tego przykładem jest górski region Fuding graniczący z Morzem Wschodniochińskim. Właśnie tutaj między innymi położone są słynne plantacje herbaty, produkujące wyjątkową i niepowtarzalną herbatę Pi Lo Chun.
Listki, z których wytwarza się tą herbatę są zbierane w ściśle określonym terminie. Początek zbiorów, które kończą się na początku kwietnia wyznacza wiosenna równonoc. Ważnym bowiem jest, żeby listki nie zdążyły w całości się rozwinąć zachowując słodkość i świeżość, z których słyną. Na niektórych z nich można dostrzec biały meszek, co jest dowodem wczesnego zbioru. Sam zbiór odbywa się ręcznie i już podczas tego procesu zwraca się szczególną uwagę na to, aby naturalny aromat herbaty nie został zakłócony przez niepożądane zapachy.
Pędy herbaty bardzo szybko wchłaniają okoliczne aromaty, co jest wykorzystywane w procesie produkcji. Starannie wyselekcjonowane listki są delikatnie zwijane w spirale, o podczas późniejszego ich suszenia dodawane są kwiaty jaśminu, tworząc absolutnie doskonałą ucztę dla Waszych zmysłów.
Pi Lo Chun, czasami spotykany pod nazwą Bi Luo Chun lub Green Snail Spring, należy do najpopularniejszych odmian chińskiej zielonej herbaty. Jej niesamowicie delikatny smak podkreślają nuty dojrzałych owoców zaczerpnięte od drzew owocowych rosnących w bezpośrednim sąsiedztwie krzewów herbacianych. Niektórzy koneserzy radzą zmieszać jaśminową Pi Lo Chun z innym cudem herbacianym Silver Needle, jednak sama w sobie może być doznaniem, na które zawsze nie będziecie mogli się doczekać.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Herbatę zalewamy wodą o temperaturze 70-80 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
Parząc herbatę w dzbanku wsypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.
Czas parzenia to 2-3 minut (filiżanka pod przykryciem) a następnie przecedzamy.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CEYLON ORANGE PEKOE - czarna herbata

ZIELONY ROOIBOS ROKITNIK - GUAWA
