

CEYLON OP HG LOVERS LEAP NUWARA ELIYA - czarna herbata
Na plantacje herbaty w miejscowości Nuwara Eliya spogląda najwyższy szczyt w Cejlonie. I na co Pidurutalagala patrzy? Na malownicze krajobrazy z łagodnym klimatem, na pracowitych rolników, piękne domy w starym, dobrym stylu angielskim. Herbaty z centralnej prowincji Cejlon są świeże i pachnące!
Skład
Czarna herbata Ceylon OP HG LOVERS LEAP NUWARA ELIYA 100%Napar i smak herbaty
Wielkie liście herbaty w kolorze miedzi dają ciemny pomarańczowo-czerwony napar. Jego smak jest świeży, naturalny, z domieszką cytrusów i przyjemnym posmakiem.
Pochodzenie herbaty
Nuwara Eliya leży w górach centralnej prowincji Cejlonu (Sri Lanka). To państwo wyspiarskie w Azji Południowo-Wschodniej na rynkach światowych zapisało się głównie ze względu na plantacje krzewów herbacianych, palm kokosowych i drzew kauczukowych. Eksportuje również ryż, maniok, słodkie ziemniaki, trzcinę cukrową, owoce i przyprawy.
Za wysoką jakość czarnej herbaty z Nuwara Eliya odpowiedzialny jest subtropikalny klimat ze średnią roczną temperaturą 16 ° C Prawdą jest, że w zimie nocą temperatura spada poniżej zera, ale w ciągu dnia ziemia i powietrze szybko nagrzewa się tropikalnym słońcem.
Camellia sinensis są uprawiane od czasów brytyjskiej kolonizacji w 19 wieku. Po klęsce upraw cynamonu i kawy, którą zaatakowały rdzowce (rodzaj grzybów) Anglicy zaczęli na Cejlonie zakładać ogrody herbaciane. Dzięki nim obecnie czarna herbata z Sri Lanki jest jedną z najbardziej pożądanych na świecie. Zbiór jest całkowicie kierowany przez kobiety i dziewczęta. Na plantacje herbaty wyruszają jeszcze przed świtem. Ręcznie zerwane liście wrzucają do dużych bambusowych koszy i wysyłają do transportu do zakładu przetwórczego. Liście herbaty kładzie się na dużych sitach, gdzie więdną. Potem się je walcuje się i skręca, aby nastąpiła fermentacja. Podczas naturalnego utleniania enzymów temperatura i wilgotność są ściśle kontrolowane, gdyż to one dają herbacie pożądany aromat, kolor i smak.
Przedostatnim krokiem w produkcji herbaty Ceylon OP HG Lovers Leap Nuwara Eliya jest suszenie. Również i ten proces jest przedmiotem wnikliwej analizy. Wreszcie herbata jest sortowana i pakowana.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
-
Czarną herbatę zalać wrzącą wodą (100 °C) w stosunku 1 łyżeczka 150-200 ml.
-
Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
-
Czas ekstrakcji 3-5 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

26. 4.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK ŻELIWNY Z SITKIEM

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CEYLON HIGH GROWN OP - czarna herbata

CEYLON ORANGE PEKOE - czarna herbata
