

CEYLON MEDIUM FBOP
Herbata cejlońska to koncepcja. Pudełko z prawdziwą czarną herbatą z wyspy oblanej wodami Oceanu Indyjskiego jest ozdobione w logo lwa z mieczem. A także nagradzane wieloma nagrodami. Sri Lanka jest specjalistką od mocnej i smacznej czarnej herbaty wysokiej jakości. Ten lokalny przedstawiciel produkcji należy do grubszych, fragmentów delikatnych pąków liściowych. Pij ją jak angielski hrabia- z mlekiem i cukrem.
Skład
Czarna herbata Ceylon Orange Pekoe 100%Napar i smak herbaty
Ceylon Medium FBOP gwarantuje Ci prawdziwą herbatę. Mocny smak jest opalony tonami owoców, zapach jest głęboki, a napar w kolorze ciemnego bursztynu. Doskonała herbata dla miłośników wyjątkowo stymulujących napojów.
Zalecamy dodanie do niej kroplę mleka i łyżkę brązowego cukru.
Pochodzenie herbaty
Cejlon, dziś Sri Lanka jest jednym z głównych producentów herbaty na całym świecie. Z rocznej produkcji 300 tysięcy ton eksportuje 90 procent. Prawdziwa herbata Cejlon jest szczególnie pożądana, zarówno przez ludzi, którzy lubią ją regularnie pić, jak i przez tych, którzy koncentrują się na degustowaniu różnego rodzaju herbaty z różnych plantacji.
Nic dziwnego, że Ceylon stał się supermocarstwem herbacianym, w rzeczywistości jednak trochę przez przypadek. Kiedy lokalne plantacje kawy zostały w latach 70- tych zdziesiątkowane przez grzyby, James Talor wykorzystał tą okazję do wprowadzenia sadzonek herbaty. Młody asystent zarządcy plantacji kawy, Anglik, zasadził pierwsze akry drzewek herbacianych. W ciągu następnych pięciu lat założył firmę herbacianą, która nadal przynosi duże zyski i zatrudnia znaczną część populacji kraju.
Czarna herbata nie jest łatwa do wytworzenia. Zależy od wielu okoliczności i właściwego wyczucia czasu, tak aby uzyskać pełny smak pod sam koniec procesu, z pięknymi kolorami i unikalnymi zapachami. Po zerwaniu herbatę się zwija. Dzięki temu uwalniany jest sok, który w wysokiej temperaturze i wilgotności wyzwala naturalny proces utleniania enzymów. Fermentacja jednak jest kontrolowana i uważnie monitorowana. To od niej zależy jak pyszna i pachnąca będzie herbata. Następnym krokiem jest suszenie. Kolejno herbatę należy posortować, zważyć i zapakować. Herbata Ceylon jest produkowana pod ścisłym nadzorem kontrolerów jakości.
Skrót FBOP (Flowery Broken Orange Pekoe) w nazwie herbaty oznacza, że jest to frakcyjna herbata zawierająca pączki herbaciane.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zalać wrzącą wodą (100 °C) w stosunku 1 łyżeczka 150-200 ml.
- Do herbaty w czajniku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas ekstrakcji 3-5 minut (z przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ENGLISH BREAKFAST - czarna herbata

CEYLON ORANGE PEKOE - czarna herbata
