

BANCHA CHINA - zielona herbata
Bancha pochodzi z Japonii, ale dlaczego nie dać szansy chińskim kolegom. Można zamówić zarówno obie i wypełnić długie wieczory smakiem i relaksować się ich zapachem ... Chociaż Bancha China rosła w innych warunkach i zebrana przez innych rolników niż ta z Japonii to jej jakość jest porównywalna. Jest pełna, bogato aromatyczna i przyjemnie orzeźwiająca.
Skład
Zielona herbata Bancha China 100%Napar i smak herbaty
Zielone herbaty Bancha Chiny mają typowe długie, mocne liście, które po zalaniu zmieniają się w kolorowy, piwny jasno zielonkawy odcień. Po otwarciu worka czuje się lekki trawiasty aromat z lekką nutą słodkości. Napój jest przyjemnie naturalny, aromat odzwierciedla słodkość i lekką cierpkość. Sencha jest podobna, ale różnice między nieco bardziej wysokogatunkową Senchą i Banchą poznają naprawdę tylko doświadczeni eksperci.
Pochodzenie herbaty
Chińską Bancha od japońskiej umie rozpoznać jedynie prawdziwy koneser i także niewielu odróżni Bancha od Sencha, która znajduje się o krok dalej jeśli chodzi o jakość. Jedyną różnicą pomiędzy tymi dwoma herbatami jest to, że do produkcji Banchi stosowane są niższe liście rośliny, które nie są tak narażone na działanie słońca. Są one jednak większe i zbiera się je później w ciągu około 3 do 4 zbiorów. Zawierają tą samą ilość środków aromatyzujących i przeciwutleniaczy, co poprzednio zbierana Sencha, ale nieco mniej kofeiny, co może być dla niektórych korzystne.
W Chinach Bancha zbiera i produkuje się głównie w Wensha – rejonie znajdującym się w południowo-wschodniej prowincji Yunnan. Jest to prefektura o typowym klimacie monsunowym, prawie dziewięćdziesiąt pięć procent zajmuje płaskowyż tybetański. Większość regionu ma korzystny klimat bez zimowych mrozów i letnich upałów. Dokładnie taka pogoda sprzyja ogrodom herbacianym, które są obsadzone wysoko nad poziomem morza, a dla wzrostu potrzebują wilgoci. Z drugiej strony, nie tolerują zwilgotnienia, więc pogoda z regularnymi opadami i stosunkowo stabilnymi temperaturami jest bardzo satysfakcjonująca.
Zbiór odbywa się ręcznie, liście są rozdrobnione lub wyrywane, przechowywane w dużych, bambusowych koszach i transportowane do przetworzenia. Po zwiędnięciu są krótko i wielokrotnie parzone, aby zatrzymać proces utleniania, a następnie są kruszone, suszone i sortowane.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Pomiar: 1 łyżeczka Banchy na 150-200 ml wody
- Gotując herbatę w imbryku, dodać 1 łyżeczkę nawięcej.
- Bancha zalać wodą o temperaturze 70-80 °C.
- Czas ekstrakcji 2-3 minut (przykryty kubek) a następnie odcedzić materiał.
- Bancha można pozostawić 2 razy do zaparzenia.

























Potrzebujesz porady?

21. 8.
21. 8.
21. 8.
19. 7.
19. 7.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ASSAM TGFOP1 SECOND FLUSH MONIPUR - czarna herbata

DARJEELING TGFOP 1 GIELLE - czarna herbata
