

Bancha BIO - herbata zielona
Ta bancha nie jest typowa. Powstaje z delikatnych liści herbaty, dzięki czemu ma świeży smak i przyjemną słodycz. Ponadto japoński ogród herbaciany na wyspie Kyushu jest uprawiany ekologicznie, co jest kolejnym powodem, aby spróbować jego zbiorów.
Skład
Zielona herbata Bancha BIO 100%Napar i smak herbaty
Bancha BIO to delikatna, świeża i lekko słodka herbata. Napar ma jasny, zielono-żółty kolor, aromat jest harmonijny i przyjemny. Jest to zatem zielona herbata nadająca się do całodziennego popijania.
Polecamy przetestować różne rodzaje przygotowania, zarówno zalewanie gorącą wodą, jak i macerowanie w zimnej wodzie. Będziecie mile zaskoczony niuansami smakowymi, jakie zapewnia Bancha BIO.
Pochodzenie herbaty
Typowa bancha, jaką zwykle znamy, ma duże, jędrne liście i smakuje mniej lub bardziej cierpko. Bancha BIO jest inna. Pracownicy wykonali ją z liści zebranych zanim osiągnęły cechy typowe dla zwykłej banchy - są mniejsze i bardziej delikatne. Dzięki temu smak powstałego naparu jest lżejszy i słodszy.
Tak nietypowo podeszli do tradycyjnych banchi w ogrodach na południu Japonii, a konkretnie w prowincji Kagoshima na wyspie Kiusiu. Charakteryzuje się wysokością około 500 metrów, zalesionymi wzgórzami i subtropikalnym klimatem. Dni są zazwyczaj gorące, noce chłodne, a ciśnienie powietrza zmienia się bardzo szybko. To wszystko są powody, dla których tutejsze plantacje przez większą część roku spowite są mgłą. Są one mile widziane przez właścicieli ogrodów herbacianych, ponieważ zapobiegają docieraniu promieni słonecznych do krzewów herbacianych, spowalniając wzrost ich liści. Dzięki temu aminokwasy stojące za słodkim smakiem herbaty mogą dłużej gromadzić się w zielonej masie.
Bancha jest zbierana ręcznie, ale także maszynowo. Skubane liście należy pozostawić na słońcu na kilka godzin, aby zwiędły. Aby powstrzymać utlenianie enzymów, Japończycy zazwyczaj stosują parzenie - herbata jest wystawiana na działanie gorącego powietrza przez krótkie i powtarzające się okresy. Na koniec herbata musi zostać wysuszona, posortowana i zapakowana.
Plantacje w Kagoshimie produkują herbaty pod własną marką Kagoshima Green Tea. Gwarantuje, że spełniają one najwyższe standardy. Bardzo często herbaty uprawiane są w ramach upraw ekologicznych, czyli bez użycia przemysłowo produkowanych nawozów i z poszanowaniem środowiska naturalnego.
Jeśli chcecie cieszyć się zieloną herbatą Bancha BIO w całej jej okazałości, przetestujcie obie metody przygotowania - klasyczną (5 gramów herbaty zalać 250 mililitrami gorącej wody, jeśli użyjecie wody o temperaturze 90°C, parzyć przez 60-90 sekund, jeśli użyjecie wody o temperaturze 80°C, parzyć przez 30-60 sekund). Albo zalać 10 gramów herbaty 1 litrem zimnej wody i pozostawić napój do maceracji na kilka godzin.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Zieloną herbatę zalać wodą o temperaturze 80°C w proporcji 5g herbaty na 250ml wody, czas naparu 30-60 sekund.
Można też zalać wodą o temperaturze 90°C i pozostawić do zaparzenia na 60-90 sekund.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

EARL GREY – czarna herbata

JAPAN BANCHA PREMIUM- zielona herbata
