

ALFALFA, LUCERNA SIEWNA (Medicago sativa) - proszek
Na pewno spotkaliście ją w naszym kraju. Być może jednak nie wiecie, że Arabowie nazywają ją al-fal-fa, ojcem wszelkiego jedzenia. Lucerna siewna była już uprawiana w starożytnym Rzymie, możemy ją znaleźć w medycynie ludowej Indii i Chin. Przyczyny jej popularności znajdują się w wysokiej zawartości białek, aminokwasów, minerałów i witamin. Dzięki nim zyskacie energię i uwolnicie ciało od wielu trudności.
Skład
Lucerna siewna 100%Napar i smak zioła
Lucerna ma postać jasnozielonego proszku, który jest podaje sie za pomocą łyżeczki. Można go dodać do napoju, sałatki lub kaszy (w temperaturze pokojowej), smakuje przyjemnie słodko i bardzo lekko trawiasto.
Pochodzenie zioła
Pierwotne występowanie zioła zwanego Alfalfa można znaleźć w Azji Mniejszej i Środkowej. Stamtąd rozprzestrzeniło się na Europę. Nazwa botaniczna lucerny siewnej to Medicago sativa, jest to roślina z rodziny bobowatych, osiągająca wysokość do 90 centymetrów. To wieloletnie zioło charakteryzuje się pionową łodygą, potrójnymi liśćmi i ciemnofioletowymi kwiatami. Owoce, którymi są rośliny strączkowe zawierają spłaszczone, jasnobrązowy nasiona. Ma bardzo bogaty system korzeniowy, dzięki czemu jest odporna na dłuższą suszę. Z pewnością widzieliście lucernę wzdłuż dróg, lub na skrau pola. Rolnicy uprawiają ją jako paszę dla zwierząt, ale ponieważ ma również zdolność do ulepszania gleby, używają jej również jako tak zwanego „podkładu”. Warto wspomnieć, że w 2000 roku lucerna była najbardziej uprawianą rośliną na świecie. W 2006 r. światowa produkcja wyniosła 436 milionów ton.
W Czechach lucerna jest czasami nazywana latarnią, ponieważ jej nasiona lekko świecą w nocy. W krajach arabskich znajdziecie ją jednak pod nazwą a-fac-facah lub al-fal-fa. Co w tłumaczeniu znaczy - ojciec lub matka wszelkiej żywności wszystkich leków. Kto jest zainteresowany historią, zdradzimy, że z Azji po raz pierwszy rozprzestrzeniła się do Grecji w 490 pne, kiedy Persowie najechali terytorium Grecji. Starożytne teksty ajurwedyjskie pisały już o efektach nasion i kiełków. A uprawa została opisana w XII wieku przez Ibn al´-Awwam. W XVI wieku lucerna siewna przybyła do Ameryki. Dziś zioło to rozprzestrzenia się nie tylko w rodzimej Azji, ale także w Ameryce Północnej, Afryce Południowej, Nowej Zelandii, Australii i Anglii.
Lucerna jest bogata w chlorofil, białka, wapń, witaminy B, witaminy C, D i E oraz K. Jest szeroko stosowany przez medycynę ludową do ogólnego wzmocnienia organizmu i zapobiegania wielu dolegliwościom.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Sposób przygotowania
1. Wsypać 1 łyżeczkę zioła Alfalfa do szklanki wody albo soku.
2. Stosować na czczo, najlepiej rano.
3. Proszek Alfalfa nie mieszać z ciepłym jedzeniem, ponieważ spowodowałoby to unieważnienie składników aktywnych.




















Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

RUMIANEK (Matricaria chamomilla) - kwiat

MŁODY ZIELONY JĘCZMIEŃ W PROSZKU
