

ACHIOTE - zioło
Amazoński krzew, którego liście są wykorzystywane przez miejscowych Indian. Zaufaj doświadczeniu uzdrowicieli ludowych, którzy achiote przypisują korzystny wpływ na układ nerwowy i pokarmowy oraz jako środek eliminujący różne stany zapalnych. Pytasz jak Achiote faktycznie smakuje? Delikatnie ziołowo.
Skład
Arnota właściwa 100%Napar i smak ziół
Achiote daje bladożółty napar o przyjemnie słodkim, ziołowym zapachu. Smak jest bardzo delikatny, subtelny, słodki i ziołowy.
Pochodzenie zioła
Krzew rodziny Arnotowatej jest szeroko rozpowszechniony w Peru, Brazylii, Kolumbii i Meksyku. Lokalne plemiona Indian korzystają z jego liści i owoców, zarówno do spożycia i przygotowywania napojów leczniczych, ale również jako barwnik. Osiąga 5 - 10 metrów wysokości Jest znane również pod nazwą annato, achiotec, achiotl, achote, kham, thai, unane, urucu, urucuru i wielu innych. Kolejną łacińską nazwę gatunku nabyła roślina od jego odkrywcy, Carla Linneusza. Orellana odnosi się do hiszpańskiego odkrywcy Francisco de Orellana. Nazwa achiote pochodzi od nazwy miejscowych krzewów achiotl.
Achiote (Bixa Orellana) pokryte jest gęstymi, połyskliwymi jasnozielonymi liśćmi jajowatego kształtu. Kwiaty ma przeważnie różowe lub różowobiałe. Roślina obficie owocuje wydając charakterystyczne owoce sercowatego kształtu, nasiona są pokryte czerwonawą osłonką, które były używane przez amazońskie plemiona do malowania twarzy i ciała lub farbowania tkanin. Pasta utworzona przez zanurzenie nasion w wodzie jest zastosowana w gastronomii jako substytut drogiego i rzadkiego szafranu.
Jedno drzewko może wyprodukować aż 270 kg owocu. Wysuszone nasiona zawarte w owocu mogą być stosowane do przyprawiania posiłków. W Meksyku, działo się to bardzo rzadko, ponieważ kolor przypominał krew. Cała roślina była postrzegana jako święta. Głównymi eksporterami Achiote są teraz kraje w Ameryce Południowej, Ameryce Środkowej, na Karaibach, w Afryce i Indiach i na Sri Lance, gdzie krzew został przywieziony w 17. wieku przez Hiszpanów. Roczna światowa produkcja szacowana jest na 10000 ton.
Uzdrawiające zdolności mają wszystkie części rośliny. Wywar z liści, wyciąg z nasion i korzeni wykazują szerokie spektrum efektów zdrowotnych.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Sposób przygotowania
- Liście Achiote (5 g) zalać gorącą wodą 80 °C (1 litr).
- Odstawić na 15 minut i odcedzić.
- Popijajcie 3 razy dziennie w ilości 300 ml.
- Można dosłodzić miodem.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

LAPACHO MATTO GROSSO

UBOS - zioło
