

ZŁOTE MLEKO KURKUMA BIO - proszek
Do kurkumy dodaliśmy mleko kokosowe, cukier kokosowy, cynamon i imbir - wszystko w jakości BIO i w proporcjach, które sprawią, że będziecie zachwyceni powstałą mieszanką. Złote mleko to tradycyjny napój ajurwedyjski, popularny ze względu na zawartość wielu substancji aktywnych, które przyczyniają się do wzmocnienia naturalnej tarczy obronnej organizmu i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Nadaje się zarówno do szybkiego rozpoczęcia dnia, jak i jego spokojnego zakończenia.
Skład
Mleko kokosowe BIO, Kurkuma BIO 24%, Cukier kokosowy BIO, Cynamon BIO, Imbir BIONapar i smak herbaty
Złote mleko kurkuma BIO nadaje napojowi, w którym jest rozmieszane piękny pomarańczowy kolor. Oprócz tego oczywiście wzbogaca go smakiem, który jest przyjemnie słodkawy, kokosowo-cynamonowy z nutką lekkiej gorzkości. A pojawiająca się w nim szczypta imbiru - dodaje przyjemnej pikantności.
Pochodzenie herbaty
To, dlaczego mieszankę tą nazwano Złote mleko jest więcej niż jasne. Jej kolor faktycznie przypomina złote promienie słońca. Po dodaniu jej do potrawy, natychmiast przekazuje im swój „złoty kolor”. A mleko? Naprawdę jest jej składnikiem. Sproszkowane mleko kokosowe BIO jest wyraźnie rozpoznawalne w smaku. Powiedzmy sobie więc, dlaczego warto skosztować Złotego mleka oraz włączyć je do swoich codziennych rytuałów.
Jego podstawowym składnikiem jest bowiem kurkuma, zwana inaczej szafranem indyjskim, przyprawa wytwarzana poprzez suszenie i mielenie kłącza ostryża długiego (Curcuma longa). Jest to roślina wieloletnia dorastająca do wysokości jednego metra, o owalnych liściach i żółto-białych kwiatach. Ostryż rośnie przede wszystkim w Indiach, uprawia się go również w Chinach, Indonezji, na Sri Lance oraz w Peru.
O wiele ciekawsze od jego wyglądu zewnętrznego, są właściwości jego części podziemnej. Jak już wcześniej wspomniano, chodzi o nabrzmiałe kłącze korzeniowe. Jest żółtego do żółto-pomarańczowego koloru i ma typowy „kurkumowy” aromat. Dzięki zdolności kurkumy do zabarwiania praktycznie wszystkiego, z czym wchodzi w kontakt była oczywiście używana (i rzadko używana do dziś) jako barwnik. Bywało tak na długo przed tym, zanim ludzie zorientowali się, że zawiera wiele dobroczynnych dla zdrowia substancji i może być wykorzystywana do celów kulinarnych i leczniczych.
Pierwsza zachowana informacja o kurkumie pochodzi sprzed ponad 5 tysięcy lat. Korzyści ze spożywania kurkumy najprawdopodobniej po raz pierwszy odkryli Hindusi, od których wieści o jej właściwościach dotarły do Chin, stamtąd do Europy i poza nią. Wzmiankę o kurkumie umieścił również w swoim dzienniku wenecki kupiec i podróżnik Marco Polo porównując ją do europejskiego szafranu.
Najistotniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina (jednak kłącze zawiera również olejki eteryczne, których składnikami są sabinen i felandren oraz skrobię). Jest to substancja o wysokim potencjale antyoksydacyjnym, która została poddana wielu testom i badaniom. Wynika z nich na przykład, że pomaga utrzymać optymalny poziom cholesterolu, pozytywnie wpływa na zdolność organizmu do zwalczania stanów zapalnych i infekcji oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu.
Warto wiedzieć, że kurkumina stosunkowo słabo przenika do krwiobiegu, dlatego wskazane jest łączenie kurkumy z pieprzem (zawarta w niej piperyna zwiększa zdolność wchłaniania kurkuminy), a także z pokarmami bogatymi w tłuszcze, w których kurkumina łatwo się rozpuszcza.
Zalecana dzienna dawka kurkumy to 1-3 gramy, nie powinny jej używać kobiety w ciąży oraz osoby przyjmujące leki zmniejszające krzepliwość krwi lub leki przeznaczone dla diabetyków.
Efekty herbaty
1. Złote mleko BIO należy rozmieszać w gorącym mleku lub wodzie w stosunku 1 łyżeczka do herbaty na 150 - 200 ml płynu.
2. Dodajemy odrobinę miodu, studzimy do osiągnięcia przyjemnej temperatury i wypijamy.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
Sposób przygotowania
1. Złote mleko BIO należy rozmieszać w gorącym mleku lub wodzie w stosunku 1 łyżeczka do herbaty na 150 - 200 ml płynu.
2. Dodajemy odrobinę miodu, studzimy do osiągnięcia przyjemnej temperatury i wypijamy.




















Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 0 kcal / 0 kJ |
Tłuszcze: | 0,5 g |
z tego nasycone: | 0,1 g |
Sacharydy: | 0,5 g |
z tego cukry: | 0,1 g |
Białka: | 0,5 g |
Sól: | 0,01 g |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CYNAMON CEJLOŃSKI BIO

OLŚNIEWAJĄCE MANGO - owocowa herbata
