Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

ZŁOTE MLEKO KURKUMA BIO - proszek

Kod: 1715

Do kurkumy dodaliśmy mleko kokosowe, cukier kokosowy, cynamon i imbir - wszystko w jakości BIO i w proporcjach, które sprawią, że będziecie zachwyceni powstałą mieszanką. Złote mleko to tradycyjny napój ajurwedyjski, popularny ze względu na zawartość wielu substancji aktywnych, które przyczyniają się do wzmocnienia naturalnej tarczy obronnej organizmu i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Nadaje się zarówno do szybkiego rozpoczęcia dnia, jak i jego spokojnego zakończenia. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
58,1 zł /250 g 23,2 zł /100 g
Dostarczymy do Poniedziałku, 4. 3. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Indie
Smak
Smak:
Słodki, Pikantny
BIO
BIO:
Tak

Skład

Mleko kokosowe BIO, Kurkuma BIO 24%, Cukier kokosowy BIO, Cynamon BIO, Imbir BIO

Napar i smak herbaty

Złote mleko kurkuma BIO nadaje napojowi, w którym jest rozmieszane piękny pomarańczowy kolor. Oprócz tego oczywiście wzbogaca go smakiem, który jest przyjemnie słodkawy, kokosowo-cynamonowy z nutką lekkiej gorzkości. A pojawiająca się w nim szczypta imbiru - dodaje przyjemnej pikantności.

Pochodzenie herbaty

To, dlaczego mieszankę tą nazwano Złote mleko jest więcej niż jasne. Jej kolor faktycznie przypomina złote promienie słońca. Po dodaniu jej do potrawy, natychmiast przekazuje im swój „złoty kolor”. A mleko? Naprawdę jest jej składnikiem. Sproszkowane mleko kokosowe BIO jest wyraźnie rozpoznawalne w smaku. Powiedzmy sobie więc, dlaczego warto skosztować Złotego mleka oraz włączyć je do swoich codziennych rytuałów.

Jego podstawowym składnikiem jest bowiem kurkuma, zwana inaczej szafranem indyjskim, przyprawa wytwarzana poprzez suszenie i mielenie kłącza ostryża długiego (Curcuma longa). Jest to roślina wieloletnia dorastająca do wysokości jednego metra, o owalnych liściach i żółto-białych kwiatach. Ostryż rośnie przede wszystkim w Indiach, uprawia się go również w Chinach, Indonezji, na Sri Lance oraz w Peru.

O wiele ciekawsze od jego wyglądu zewnętrznego, są właściwości jego części podziemnej. Jak już wcześniej wspomniano, chodzi o nabrzmiałe kłącze korzeniowe. Jest żółtego do żółto-pomarańczowego koloru i ma typowy „kurkumowy” aromat. Dzięki zdolności kurkumy do zabarwiania praktycznie wszystkiego, z czym wchodzi w kontakt była oczywiście używana (i rzadko używana do dziś) jako barwnik. Bywało tak na długo przed tym, zanim ludzie zorientowali się, że zawiera wiele dobroczynnych dla zdrowia substancji i może być wykorzystywana do celów kulinarnych i leczniczych.

Pierwsza zachowana informacja o kurkumie pochodzi sprzed ponad 5 tysięcy lat. Korzyści ze spożywania kurkumy najprawdopodobniej po raz pierwszy odkryli Hindusi, od których wieści o jej właściwościach dotarły do Chin, stamtąd do Europy i poza nią. Wzmiankę o kurkumie umieścił również w swoim dzienniku wenecki kupiec i podróżnik Marco Polo porównując ją do europejskiego szafranu.

Najistotniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina (jednak kłącze zawiera również olejki eteryczne, których składnikami są sabinen i felandren oraz skrobię). Jest to substancja o wysokim potencjale antyoksydacyjnym, która została poddana wielu testom i badaniom. Wynika z nich na przykład, że pomaga utrzymać optymalny poziom cholesterolu, pozytywnie wpływa na zdolność organizmu do zwalczania stanów zapalnych i infekcji oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Warto wiedzieć, że kurkumina stosunkowo słabo przenika do krwiobiegu, dlatego wskazane jest łączenie kurkumy z pieprzem (zawarta w niej piperyna zwiększa zdolność wchłaniania kurkuminy), a także z pokarmami bogatymi w tłuszcze, w których kurkumina łatwo się rozpuszcza.

Zalecana dzienna dawka kurkumy to 1-3 gramy, nie powinny jej używać kobiety w ciąży oraz osoby przyjmujące leki zmniejszające krzepliwość krwi lub leki przeznaczone dla diabetyków.

Efekty herbaty

1. Złote mleko BIO należy rozmieszać w gorącym mleku lub wodzie w stosunku 1 łyżeczka do herbaty na 150 - 200 ml płynu.

2. Dodajemy odrobinę miodu, studzimy do osiągnięcia przyjemnej temperatury i wypijamy.

Kurkuma
Efekty kurkumy
Cynamon
Efekty cynamonu
Imbir
Efekty imbiru

Wzór opakowania ziół

Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.

Przygotowanie herbaty

Temperatura 70-80 °C Množství 1 łyżeczka na 150 - 200 ml

Sposób przygotowania

1. Złote mleko BIO należy rozmieszać w gorącym mleku lub wodzie w stosunku 1 łyżeczka do herbaty na 150 - 200 ml płynu.

2. Dodajemy odrobinę miodu, studzimy do osiągnięcia przyjemnej temperatury i wypijamy.

Smak i nuty:
Intensywność
Ilość teiny
Jakość
Kilkakrotne zalewanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Wartości odżywcze / 100g
Wartość energetyczna: 0 kcal / 0 kJ
Tłuszcze: 0,5 g
z tego nasycone: 0,1 g
Sacharydy: 0,5 g
z tego cukry: 0,1 g
Białka: 0,5 g
Sól: 0,01 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


MASALA CHAI - czarna herbata
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

MASALA CHAI - czarna herbata

Indyjską rozgrzewającą herbatę docenisz przy poszukiwaniu wiosny lub podczas długich jesiennych popołudni. Jej specjalna kompozycja może stymulować krew, pomoże rozgrzać całe ciało, pobudzi układ odpornościowy i pomoże zwalczyć bakterie i wirusy. Jest pełna pachnących przypraw, dzięki czemu jej wyjątkowy zapach i smak jest jeszcze bardziej oryginalny. Prawdziwą Masala Chai według receptury ajurwedyjskiej można posłodzić cukrem mlecznym, miodem lub trzciną. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
64,3 zł /250 g 25,7 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Poniedziałku, 4. 3. 2024

AJURWEDYJSKA MIESZANKA WELLNESS BIO
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

AJURWEDYJSKA MIESZANKA WELLNESS BIO

Smak tej herbaty możemy wyrazić słowem "naturalny". Nie można inaczej wyrazić czystej kompozycji ziół i przypraw. Ajurwedyjska herbata Wellness jest tak delikatna, że w twoim wnętrzu pozostawi tylko lekki dotyk lukrecji, cynamonu, kopru włoskiego i bazylii Tulsi. W dodatku wywoła  uśmiech na twej twarzy i natychmiast poczujesz jak dobrze działa na twój organizm.   Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
65,8 zł /250 g 26,3 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Poniedziałku, 4. 3. 2024

Guangxi Białe Pióro - biała herbata
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

Guangxi Białe Pióro - biała herbata

Dyskretna elegancja, najwyższa jakość  - bardzo delikatna biała herbata pochodzi z prowincji Guangxi. Ręcznie skręcane listki po zalaniu wrzątkiem dosłownie tańczą w nalewie. Skosztujcie herbatę, która należała do dworu cesarskiego. Jest pełna przeciwutleniaczy, więc można powiedzieć o niej, że przedłuża życie i pozbawia organizm chorób. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
90,0 zł /250 g 36,0 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Poniedziałku, 4. 3. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »