Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

ZŁOTE MLEKO KURKUMA BIO - proszek

Kod: 1715

Do kurkumy dodaliśmy mleko kokosowe, cukier kokosowy, cynamon i imbir - wszystko w jakości BIO i w proporcjach, które sprawią, że będziecie zachwyceni powstałą mieszanką. Złote mleko to tradycyjny napój ajurwedyjski, popularny ze względu na zawartość wielu substancji aktywnych, które przyczyniają się do wzmocnienia naturalnej tarczy obronnej organizmu i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Nadaje się zarówno do szybkiego rozpoczęcia dnia, jak i jego spokojnego zakończenia. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
44,8 zł /250 g 17,9 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 20. 10. 2021
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Indie
Smak
Smak:
Słodki, Pikantny
BIO
BIO:
Tak

Skład

, 24%, , ,

Napar i smak herbaty

Złote mleko kurkuma BIO nadaje napojowi, w którym jest rozmieszane piękny pomarańczowy kolor. Oprócz tego oczywiście wzbogaca go smakiem, który jest przyjemnie słodkawy, kokosowo-cynamonowy z nutką lekkiej gorzkości. A pojawiająca się w nim szczypta imbiru - dodaje przyjemnej pikantności.

Pochodzenie herbaty

To, dlaczego mieszankę tą nazwano Złote mleko jest więcej niż jasne. Jej kolor faktycznie przypomina złote promienie słońca. Po dodaniu jej do potrawy, natychmiast przekazuje im swój „złoty kolor”. A mleko? Naprawdę jest jej składnikiem. Sproszkowane mleko kokosowe BIO jest wyraźnie rozpoznawalne w smaku. Powiedzmy sobie więc, dlaczego warto skosztować Złotego mleka oraz włączyć je do swoich codziennych rytuałów.

Jego podstawowym składnikiem jest bowiem kurkuma, zwana inaczej szafranem indyjskim, przyprawa wytwarzana poprzez suszenie i mielenie kłącza ostryża długiego (Curcuma longa). Jest to roślina wieloletnia dorastająca do wysokości jednego metra, o owalnych liściach i żółto-białych kwiatach. Ostryż rośnie przede wszystkim w Indiach, uprawia się go również w Chinach, Indonezji, na Sri Lance oraz w Peru.

O wiele ciekawsze od jego wyglądu zewnętrznego, są właściwości jego części podziemnej. Jak już wcześniej wspomniano, chodzi o nabrzmiałe kłącze korzeniowe. Jest żółtego do żółto-pomarańczowego koloru i ma typowy „kurkumowy” aromat. Dzięki zdolności kurkumy do zabarwiania praktycznie wszystkiego, z czym wchodzi w kontakt była oczywiście używana (i rzadko używana do dziś) jako barwnik. Bywało tak na długo przed tym, zanim ludzie zorientowali się, że zawiera wiele dobroczynnych dla zdrowia substancji i może być wykorzystywana do celów kulinarnych i leczniczych.

Pierwsza zachowana informacja o kurkumie pochodzi sprzed ponad 5 tysięcy lat. Korzyści ze spożywania kurkumy najprawdopodobniej po raz pierwszy odkryli Hindusi, od których wieści o jej właściwościach dotarły do Chin, stamtąd do Europy i poza nią. Wzmiankę o kurkumie umieścił również w swoim dzienniku wenecki kupiec i podróżnik Marco Polo porównując ją do europejskiego szafranu.

Najistotniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina (jednak kłącze zawiera również olejki eteryczne, których składnikami są sabinen i felandren oraz skrobię). Jest to substancja o wysokim potencjale antyoksydacyjnym, która została poddana wielu testom i badaniom. Wynika z nich na przykład, że pomaga utrzymać optymalny poziom cholesterolu, pozytywnie wpływa na zdolność organizmu do zwalczania stanów zapalnych i infekcji oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Warto wiedzieć, że kurkumina stosunkowo słabo przenika do krwiobiegu, dlatego wskazane jest łączenie kurkumy z pieprzem (zawarta w niej piperyna zwiększa zdolność wchłaniania kurkuminy), a także z pokarmami bogatymi w tłuszcze, w których kurkumina łatwo się rozpuszcza.

Zalecana dzienna dawka kurkumy to 1-3 gramy, nie powinny jej używać kobiety w ciąży oraz osoby przyjmujące leki zmniejszające krzepliwość krwi lub leki przeznaczone dla diabetyków.

Efekty herbaty

1. Złote mleko BIO należy rozmieszać w gorącym mleku lub wodzie w stosunku 1 łyżeczka do herbaty na 150 - 200 ml płynu.

2. Dodajemy odrobinę miodu, studzimy do osiągnięcia przyjemnej temperatury i wypijamy.

Kurkuma
Efekty kurkumy
Cynamon
Efekty cynamonu
Imbir
Efekty imbiru

Wzór opakowania ziół

Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.

Przygotowanie herbaty

Temperatura 70-80 °C Množství 1 łyżeczka na 150 - 200 ml

Sposób przygotowania

1. Złote mleko BIO należy rozmieszać w gorącym mleku lub wodzie w stosunku 1 łyżeczka do herbaty na 150 - 200 ml płynu.

2. Dodajemy odrobinę miodu, studzimy do osiągnięcia przyjemnej temperatury i wypijamy.

Smak i nuty:
Intensywność
Ilość teiny
Jakość
Kilkakrotne zalewanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Wartości odżywcze / 100g
Wartość energetyczna: 0 kcal / 0 kJ
Tłuszcze: 0,5 g
z tego nasycone: 0,1 g
Sacharydy: 0,5 g
z tego cukry: 0,1 g
Białka: 0,5 g
Sól: 0,01 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


INDIE MONSOON MALABAR AA GRADE kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

INDIE MONSOON MALABAR AA GRADE kawa ziarnista

Najbardziej popularna, najbardziej ciekawa i najbardziej jakościowa. Kawa plantacyjna Monsoon Malabar AA zasłużyła na pierwsze miejsce wśród wszystkich kaw indyjskich. Unikatowy proces obróbki, którego wynikiem są piękne żółte ziarenka w smaku, w których możemy rozpoznać dym i ziemie, dodaje jej oryginalności. Zachęcamy do skosztowania kawy, która poddawana była wpływom wiatrów i deszczy monsunowych.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
39,1 zł /250 g 15,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 20. 10. 2021

ASHWAGANDHA BIO - żeńszeń indyjski-proszek
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

ASHWAGANDHA BIO - żeńszeń indyjski-proszek

Szczerze mówiąc - nie posmakuje Tobie ten sproszkowany proszek z korzenia ajurwedystycznych ziół. Jego entuzjastycznym konsumentem staniesz się, gdy poczujesz jego dobroczynny wpływ na swoje zdrowie. Ashwagandha przywraca siłę we wszystkich dziedzinach zdrowia, które można sobie wyobrazić.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
51,5 zł /250 g 20,6 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 20. 10. 2021

BRAHMI BIO - proszek
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAHMI BIO - proszek

Brahmi to zdrowe nerwy i jasny mózg. Z łatwością można go przeoczyć wśród tradycyjnych ziół ajurwedyjskich. Ale kto wprowadzi go do swojej diety wkrótce zauważy korzystne zmiany. Rozjaśnia umysł, poprawia jakość życia i walkę ze stresem. Proszek ten z płatków i łodyg jest gorzki, ale można go używać zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Nie na próżno, Brahmi jest nazywany cudownym eliksirem młodości. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
54,7 zł /250 g 21,9 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 20. 10. 2021
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »