Kurkuma Latte BIO - proszek
Odkryjcie sekrety Ajurwedy dzięki naszej Kurkuma Latte BIO, luksusowej mieszance przypraw i cukru kokosowego z upraw ekologicznych. Ten złoty eliksir pełen kurkumy, cynamonu i imbiru, ożywi Wasze zmysły i rozgrzeje ciało oraz duszę. Dodajcie gorące mleko lub wodę i rozkoszujcie się bogatym smakiem, który zarówno przynosi korzyści zdrowiu, jak i wyśmienicie smakuje.
Skład
Cukier kokosowy BIO, Kurkuma BIO, Cynamon BIO, Imbir BIO, Kardamon BIO, Pieprz czarny BIO, Goździki BIO, Anyż BIO , Sól BIONAPAR I SMAK HERBATY
Kurkuma Latte BIO przynosi całą paletę atrakcyjnych smaków. Rozpoznacie wśród nich delikatnie słodki cukier kokosowy, ziemistą, ostrawą kurkumę, rozgrzewający cynamon i pikantny imbir.
Proszek wystarczy wymieszać z ciepłą wodą lub mlekiem, można go także dodać do jogurtu bądź koktajlu.
POCHODZENIE HERBATY
Może pomyślicie, że Kurkuma Latte to jeden z wynalazków czasów współczesnych. Że ten jasnożółty, pieniący się napój został wprowadzony na rynek przez jedną z dużych sieci kawiarni. Rzeczywistość jednak wygląda inaczej. Korzenie narodzin kurkumowego latte, zwanego także „złotym mlekiem”, sięgają głęboko w indyjską tradycję ajurwedyjską. To właśnie tam musimy szukać popularności kurkumy i jej połączeń z szerokim wachlarzem przypraw. W Ajurwedzie kurkuma jest ceniona za swoje „ojas”, czyli właściwości poprawiające witalność i energię. Współczesna nauka opisuje, że kurkumina, aktywny składnik kurkumy, wykazuje własności przeciwutleniające i zdolność wspomagania prawidłowego funkcjonowania wątroby, układu nerwowego, trawienia i układu oddechowego. Jest jej również przypisywane utrzymywanie pod kontrolą reakcji zapalnych.
W kuchni indyjskiej kurkuma jest podstawową przyprawą, która dodaje charakterystycznego koloru i smaku wielu tradycyjnym potrawom, w tym curry, dhal (gęsta zupa z soczewicy) i specjałom z ryżu. Jest niezbędnym składnikiem garam masala, mieszanki przypraw będącej podstawą wielu indyjskich przepisów. Odgrywa również istotną rolę w hinduskich rytuałach i obrzędach. Na przykład podczas ceremonii ślubnych na subkontynencie indyjskim używa się pasty z kurkumy, którą państwo młodzi nakładają dobie nawzajem na skórę (obrzęd zwany „haldi”). Rytuał ten symbolizuje błogosławieństwo oraz ochronę i jest uważany za wróżbę dobrobytu i płodności.
Jak widać, dobroczynne właściwości kurkumy ludzie celebrują już od dawna. Kurkuma Latte to jeden ze sposobów, aby cieszyć się wszystkimi zaletami tej wyjątkowej przyprawy.
Oprócz kurkumy ten napój instant w proszku zawiera także np. cukier koksowy. Jest to naturalny słodzik otrzymywany z soku z kwiatów palmy kokosowej. Proces jego produkcji ma głębokie korzenie w Azji Południowo-Wschodniej, gdzie palm kokosowych jest mnóstwo, a produkcja cukru kokosowego jest tradycyjnym rzemiosłem przekazywanym z pokolenia na pokolenie.
Cukier kokosowy jest popularny ze względu na bogatszy i pełniejszy profil smakowy niż cukier buraczany. Ma niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że nie wpływa znacząco na wzrost poziomu cukru we krwi, a przy tym nadal zawiera porównywalną ilość kalorii i węglowodanów. Ponadto zawiera śladowe ilości minerałów i przeciwutleniaczy.
Wszystkie pozostałe składniki podobnie jak kurkuma i cukier kokosowy, pochodzą z upraw ekologicznych. Uprawa palm kokosowych i przypraw jest prowadzona w poszanowaniu środowiska naturalnego, bez produkowanych przemysłowo nawozów ani oprysków ochronnych. Dzięki temu surowce, z których powstaje Kurkuma Latte, oznaczone są symbolem BIO.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
80-90 °C | 10g-13g na 180ml |
Sposób przygotowania
Kurkuma Latte BIO należy rozmieszać w gorącym mleku lub wodzie w stosunku 1 łyżeczka do herbaty na 150 - 200 ml płynu.
Potrzebujesz porady?
Tłuszcze: | 1,89 g |
z tego nasycone: | 0.63 g |
Sacharydy: | 86.47 g |
z tego cukry: | 81.31 g |
Białka: | 2.67 g |
Sól: | 0.44 g |