Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty dzikiej róży
Dzika róża ma wszechstronne zastosowanie. To królowa kwiatów – zachwyca urodą i zapachem, a do tego ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia.
Zobaczcie sami:
- jest zalecana w ramach profilaktyki raka, zwłaszcza piersi,
- obniża poziom cholesterolu,
- zwiększa odporność,
- pomaga osobom z artretyzmem i reumatyzmem,
- wspomaga pracę serca i nerek,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- reguluje ciśnienie krwi,
- korzystnie wpływa na prawidłowe trawienie,
- ma działanie przeciwzapalne,
- odżywia skórę.
Dzika róża jest ozdobą ogrodów. Pięknie zabarwiony kwiat zakwita w maju i kwitnie do czerwca zdobiąc dość wyrośnięty krzew z małymi kolcami. Po kwitnieniu na roślinie wytwarzane są małe pomarańczowo-czerwone jagody, które stopniowo ciemnieją, a następnie stają się intensywnie czerwone od września do października.
Ta wieloletnia roślina z owocami leczniczymi całkowicie zdominował Europę, ale można ją również znaleźć w niektórych częściach Azji, Afryki i Ameryki Północnej i Południowej.
Kwiaty i owoce mają przenikliwy, bardzo przyjemny zapach. Owoce, po pełnym dojrzewaniu, są zniewalająco słodkie, co zachęca do robienia z nich syropów i marmolad. Dzięki starannej liofilizacji zachowują wszystkie korzyści, dzięki czemu można je spożywać przez cały rok. Są doskonałe w mieszankach herbacianych, które dostarczają dużą dawke witamin. Nawiasem mówiąc, płatki róży, świeże lub suszone, mogą być również wykorzystywane w celu przygotowania naparu. Możecie także spotkać się z przetwarzaniem samej skórki z owocu. Jednak tę opcję, która jest droższa ze względu na bardziej skomplikowane przygotowanie, często wolą osoby z nadwrażliwością na którykolwiek ze składników zawartych w owocu dzikiej róży.
Jeśli jesteście bardziej podatni na alergię, spróbujcie najpierw małych dawek. Nie wiemy o innych skutkach ubocznych.