

OWOC RÓŻY - owoc + pestka
Najlepsze naturalne źródło witaminy C, najpopularniejszego jesiennego płodu medycyny ludowej. Te czerwone owoce polecał już Hipokrates swoim pacjentom, a pierwszy opis ich efektów działania jaki znajdujemy pochodzi z XI wieku. Ugotuj herbatę z tych owoców każdego dnia i o każdej porze. Zimą promuje ogólną sprawność, odświeża latem i dostarcza niezbędnych przeciwutleniaczy.
Skład
Pąki róży 100%Napar i smak herbaty
Herbata ta ma bladoróżowy kolor i smakuje słodko. Zapach jest delikatny, prawie niezauważalny, lekko słodki.
Pochodzenie herbaty
Owoce te zawierają witaminę C i A, witaminy z grupy B oraz witaminę K. Dzięki temu są szeroko stosowane w medycynie ludowej, szczególnie zimą. Ich przyjemnie słodki smak można również wykorzystać do przygotowywania letnich drinków. Chłodna herbata świetnie odświeża.
Krzewy różane to 1-3 metrowe krzewy rosnące prawie w całej Europie. Zwykle możemy je znaleźć na skraju lasów, rowów lub stoków, rosną do wysokości 1200 metrów. Gałęzie róż są kolczaste, pędy często wspinają się po bliskim podparciu. Płatki mają 2-4 centymetry długości.
Kwiaty pojawiają się w maju i czerwcu. Piękną pachnie, mają kolor biały lub różowy. Same owoce, czerwone błyszczące jajowate, dojrzewają od sierpnia do września. Wewnątrz zawierają nasiona i dość ostre włosy. Podczas przygotowywania herbaty dobrze jest o tym pamiętać i odcedzić napój przez drobne sito.
Rzymianie używali krzewów, by usunąć wściekliznę. Dlatego roślina nazywa się również "różą psa" - Rosa canina. Później zauważono wpływ owoców róży na wzmocnienie odporności organizmu i poprawę funkcjonowania nerek. Owoce róży stosuje się do przygotowania syropów, dżemów, wina i likierów.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Sposób przygotowania
- Zmiażdż cały owoc za pomocą wałka kuchennego lub moździerza.
- Wsyp około 2 łyżki stołowe tej pulpy do 0,5 litra wody.
- Zalać wrzątkiem i pozostawić do zaparzenia na 15 minut.
- Odcedzić.
- Gotowy napój możemy dosłodzić miodem.




















Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

RUMIANEK (Matricaria chamomilla) - kwiat

KWIAT LIPY
