

DZIKA RÓŻA - Owoc
Najlepszy naturalne źródło witaminy C, najczęściej używany jesienny owoc w medycynie ludowej. Z pewnością można znaleźć kilka innych naj. Dziką różę doradzał swoim pacjentom już Hipokrates, pierwszy opis efektów znaleźniemy w herbarium z 11 wieku. Ugotuj sobie herbatę z dzikiej róży, kiedykolwiek masz na nią ochotę. Zimą wspiera ogólną odporność, latem jest odświeżająca i daje niezbędnych witamin.
Skład
Pąki róży 100%Napar i smak herbaty
Herbata z dzikiej róży o lekko różowym kolorze smakuje przyjemnie słodko-kwaśno. Zapach jest subtelny, mniej wyraźny, lekko słodki.
Pochodzenie herbaty
Chociaż mówimy, że dzika róża należy do gatunku krzewu z rodziny różowatych, z rodzaju róża (Rosa canina), botanicy odnoszą się do nich jako niełupków. Ważne jednak jest to, że zawierają one witaminy C i A, witaminy serii B i witaminę K. Dzięki temu znajdują szerokie zastosowanie w medycynie ludowej, szczególnie w zimie. Ich przyjemny słodki smak można wykorzystać również do wytwarzania letnich napojów. Chłodzona herbata z dzikiej róży przyjemnie odświeża.
Dzika róża to krzew na 1-3m wysoki rosnący niemal w całej Europie. Zazwyczaj spotykamy je na brzegach lasów, w rowach i na wzgórzach, aż do wysokości 1200 metrów n.p.m. Gałązki z silnie, hakowato zakrzywionymi kolcami często wspinają się po pobliskich podparciach. Liście są eliptyczne na 2-4 cm długie.
Kwiaty pojawiają się w maju i czerwcu. Ładnie pachną, mają biały lub różowy kolor. Owoc jest czerwony błyszczący i jajowaty, dojrzewają od sierpnia do września. Wewnątrz zawierają nasiona i stosunkowo ostre włoski. Podczas przygotowywania herbaty z dzikiej róży dobrze jest o nich pamiętać i napój scedzić przez drobne sitko.
Rzymianie podobno używali dzikiej róży przeciwko wściekliźnie. Stąd pochodzi jej ludowa nazwa "psia róża" - Rosa canina. Później była stosowana do wzmocnienia organizmu i wspierania funkcji nerek. Przygotowuje się z niej syropy, dżemy, wino i likiery.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Sposób przygotowania
- Dawkujemy około 2 łyżki kruszywa z dzikiej róży do 0,5 litrów wody.
- Zalać wrzątkiem i pozostawić do zaparzenia na 15 minut.
- Scedzić
- Gotowy napój można dosłodzić miodem.




















Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

NA PRZEZIĘBIENIE - ziołowa herbata

HIBISKUS KWIAT - karkade
