Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty mango
Uwaga przychodzi Król owoców! Bardziej się toczy, chodzi o prseudomnim dla mango. Ten egzotyczny owoc swoim smakiem praktycznie podbił cały świat i nie ma się czemu dziwić.
Mango rządzi potężną siłą:
- dzięki unikalnym przeciwutleniaczom zapobiega rakowi,
- reguluje ciśnienie krwi i poziom glukozy, co jest ważne dla diabetyków,
- jest bogate w błonnik i obniża poziom cholesterolu, przyczyniając się do zmniejszenia masy ciała,
- odtruwa organizm, zapobiega nadkwaśności żołądka,
- bogate w żelazo i ważne witaminy w czele z B6, dlatego zaleca się kobietom w ciąży i karmiącym piersią,
- wzmacnia funkcje poznawcze, szczególnie pamięć i koncentrację,
- odświeża skórę, dodaje witalności, poprawia jakość włosów i paznokci,
- ma pozytywny wpływ na zdrowie oczu i jamy ustnej,
- jest doskonałym źródłem energii,
- ma działanie afrodyzjaku.
Człowiek jest zawsze szczęliwy, jak to, co jest tak dobre, jest równocześnie i zdrowe. Tak właśnie jest w przypadku mango.
Domem tego owocu jest Azja Południowa, konkretnie Indie, Pakistan, a także Filipiny. W Bangladeszu mangrowiec jest nawet drzewem narodowym. Nazwa pochodzi od tamilskiego, jednego z najstarszych, wciąż żywych języków. Pierwsza wzmianka pochodzi sprzed czterech tysięcy lat, ale według skamielenin historia jest znacznie dłuższa - około 25-30 milionów lat.
Mango rośnie na wiecznie zielonym, gęsto ulistnionym drzewie, które buddyści uważają za symbol miłości i zaufania. Jego cień, według legendy, wybrał sam Budda, aby się zrelaksować i medytować.
Odmian manga jest naprawdę dużo. Nic więc dziwnego, że owoce różnią się kolorem, masą i rozmiarem. Jedno ale mają wspólne - cudowny, soczysty i słodki smak.
W gastronomii używa się głównie świeżego miąższu, ale zdrowotne korzyści zapewniają również liście mangrowców. Oprócz witaminy B6, błonniku i żelaza są bogate w witaminy A, C, zawieraja również miedź, magnez, potas, wapń i fosfor. Pomimo odurzającego słodkiego smaku, ma on zaskakująco niską wartość kaloryczną, więc nie musicie mieć wyrzutów sumienia, kiedy go spożywacie.