

Harmonia ciała i duszy - puszka upominkowa150g
Harmonijna mieszanka zielonej herbaty, mango i borówek przeniesie Cię w sam środek lata, do ogrodu pełnego owoców i śpiewu ptaków. Usiądź wygodnie i delektuj się każdym łykiem. Przywróci energię, rozjaśni twarz i wzmocni umysł.
Skład
Herbata zielona Sencha, Kandyzowane mango 25%, Borówki 5%, Naturalny aromat, Kwiaty bławatkaNapar i smak herbaty
Zielona herbata Mango z borówką w pełni identyfikuje się ze swoją nazwą. Smakuje dokładnie tak, jakbyście zatopili swoje usta w dużym kawałku soczystego owocu obsypanego darami lasu. Do tego dochodzi przyjemna świeżość listków herbacianych, a wszystko to w napoju, który można popijać przez cały dzień (i cały rok). Napar ma jasno żółty kolor a jego aromat jest przyjemnie owocowy.
Pochodzenie herbaty
Posiadanie informacji o pochodzeniu herbaty ma swoje zalety z kilku powodów. Jednym z nich może być zaspokojenie własnej ciekawości, a drugim pewność, że w filiżance nie spotkamy, żadnych niepożądanych składników. Dlatego nic przed Wami nie ukrywamy…
Zielona Sencha jest herbatą pochodzącą z Japonii, jednak ten gatunek herbaty produkowany w Chinach pod każdym względem dorównuje swemu pierwowzorowi. Wyróżnia się spłaszczonymi matowymi liśćmi i należy do grupy tradycyjnych oraz niezwykle popularnych herbat. Swoją pozycję zawdzięcza delikatnemu, dyskretnemu smakowi i aromatowi, jak również dużej zawartości polifenoli, które wspomagają kondycję psychiczna i fizyczną. Dodajmy jeszcze, że zielone herbaty zawierają mniejszą ilość teiny, dzięki czemu mają lekko pobudzające działanie, wspierają funkcje poznawcze i wyostrzają zmysły.
Jak właściwie powstaje Sencha? Cały proces rozpoczyna się już na plantacjach, gdzie pozyskuje się (zwykle ręcznie) liście z chińskich krzewów herbacianych (Camellia sinensis), a następnie pozwala się im więdnąć przez krótki okres. W przeciwieństwie do klasycznych herbat chińskich listki kilkukrotnie poddawane są obróbce cieplnej przy użyciu pary wodnej, po czym są prażone na patelni. Krótkie i powtarzane traktowanie herbaty wysoką temperaturą zatrzymuje proces utleniania się enzymów a listki zachowują naturalny aromat. Na zakończenie są one odpowiednio kształtowane przez przekładanie, suszone, sortowane i pakowane.
Owoce bardzo dobrze komponują się z zieloną herbatą. Tym razem sięgnęliśmy po mango, słodki owoc tropikalnego drzewa. Jego pierwotnym siedliskiem była prawdopodobnie Azja Południowo-Wschodnia; zaskakującym jest fakt, że drzewa mango pojawiły się na Ziemi przed 25 a nawet 30 milionami lat. Ich owoce spotykane obecnie, są z reguły owalne, z dużą ilością miąższu okrywającego niejadalne nasiona. Soczysty miąższ jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminy C, A i E, jak również w karoten, potas i magnez.
Z zupełnie innego regionu pochodzą borówki, owoce borówki brusznicy. Niewysoki krzaczek dobrze znamy z lasów europejskich, można się na niego natknąć również na Islandii oraz w północnej Mongolii. Niebieskie, okrągłe owoce są cenione za bajecznie słodki smak i dobroczynny wpływ na ludzkie zdrowie. Zawierają bowiem przeciwutleniacze, karotenoidy, witaminę C, witaminy z grupy B oraz na przykład mangan, potas, żelazo i inne istotne minerały.
Więcej informacji o herbacie można znaleźć tutaj.
Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 8 kJ / 2 kcal |
Tłuszcze: | 0,5 g |
z tego nasycone: | 0,1 g |
Sacharydy: | 0,5 g |
z tego cukry: | 0,4 g |
Białka: | 0,5 g |
Sól: | 0,01 g |