Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty kminku
Ajurweda po prostu wie, co jest dobre. Na szczęście uczymy się od niej bardzo szybko, dlatego kminek nie używamy już jedynie w kuchni. Byłaby to wielka szkoda, biorąc pod uwagę fakt, jakie nam proponuje korzyści zdrowotne.
A jest ich naprawdę dużo, możecie nam wierzyć:
- zwiększa produkcję mleka u matek karmiących,
- łagodzi różne reakcje alergiczne,
- działa przeciw skurczom żołądka,
- łagodzi kaszel,
- jest znany ze swoich działań przeciwko bakteriom i pasożytom wewnętrznym,
- przyspiesza powrót do zdrowia po przebytej chorobie,
- pomaga w problemach z układem moczowym,
- poprawia wzrok,
- ma korzystny wpływ na skórę,
- ułatwia zasypianie i pogłębia sen,
- dzięki niemu lepiej radzimy sobie ze stresem, zmęczeniem lub szkodliwymi wpływami zewnętrznymi.
Kminek zwyczajny (Carum carvi) to maleńka dwuletnia roślina produkująca niełupki. Łatwo jest go znaleźć w całej Europie, na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej. Sam kminek, to suszona niełupka wielkości kilku milimetrów, w kształcie półksiężyca. Jest to jedna z najpopularniejszych przypraw, odgrywająca nieodłączną rolę w kuchni indyjskiej, rosyjskiej i afrykańskiej. Często mylony jest z rzymskim kminkiem, który przynosi także wiele korzyści zdrowotnych, ale smakuje i wygląda inaczej. Jest mniejszy niż klasyczny kminek, a jego smak jest ostrzejszy i intensywniejszy, czym często przytłacza inne składniki w pożwieniu.
Kmin jest wykorzystywany głównie w gastronomii i do produkcji napojów spirytusowych, ale i medycynie ludowej. Od niepamiętnych czasów jest przygotowany z niego olej, który chętnie używały kobiety z bólem miesiączkowym. Znany i dla niektórych bardzo smaczny jest również napar o delikatnym żółtym kolorze i typowym aromacie. Jest popularny w mieszankach herbacianych wspierających karmienie piersią, nie tylko w celu zwiększenia laktacji, ale także w celu uspokojenia brzuszka dziecka.