

MIESZANKA ZIOŁOWA DLA MATEK KARMIĄCYCH
Są chwile, kiedy każda matka potrzebuje trochę troski i odpoczynku. Zwłaszcza, jeśli musi się opiekować noworodkiem. Aby matki mogły odetchnąć, a dzieci były zadowolone, stworzyliśmy unikalną mieszankę, która wspomoże tworzenie mleka. Potrójne połączenie klasyków – anyżu, kopru i kminku – sprawią, że dziecka nie będzie bolał brzuszek, a rodzice będą spokojniejsi. Taka jest siła natury.
Skład
Anyż, Koper włoski, KminekNapar i smak herbaty
Bardzo przyjemny zapach i delikatny smak. Być może tak by opisał „Mieszankę ziołową dla matek karmiących“ szczęśliwy ojciec. Ta herbata jest naprawdę smaczna. W smaku przebijają się słodkie elementy anyżu i kopru włoskiego, a także ich subtelny, pieprzowy posmak. Napar jest jasnożółty i aromatyczny.
Pochodzenie herbaty
Wszystkie trzy składniki nabywamy od sprawdzonego europejskiego dostawcy. Warto jednak wspomnieć o ich prawdziwym pochodzeniu.
Anyżem określa się owoce rośliny zwanej biedrzeniec anyż. Jest to roślina jednoroczna pochodzącą z basenu Morza Śródziemnego i Azji. Osiąga wysokość półtora metra, ma gałęziaste łodygi i kwitnie na biało. Rośnie na nasłonecznionych miejscach i cała pachnie. Biedrzeniec anyż jest w zielarstwie popularne już od średniowiecza, kiedy to podobno odpędzał dżumę. Obecnie jest uprawiany również w naszym regionie, ale częściej można go spotkać w Hiszpanii, Turcji, Indiach i Meksyku. Kwitnie od czerwca do sierpnia, owoce są zbierane od sierpnia do września, potem są zostawiane, aby dojrzały, a następnie suszy się je rozłożone warstwami. Anyż jest bardzo popularną przyprawą. Na Bałkanach dodaje się go do pieczywa, używa się go również w kuchni indyjskiej i chińskiej.
Koper włoski jest rośliną dwuletnią, podobną do kopru ogrodowego. Znaleźć można go w basenie Morza Śródziemnego, Azji, a także na przykład na południowych Morawach. Roślina ta może osiągać wysokość dwóch metrów, ma prostą, lekko wyżłobioną łodygę, a kwitnie na żółto. Owoce są jaśniejsze, ale mniej więcej tej samej wielkości jak kminek. Nasiona kopru są zbierane co dwa lata, dwa lub trzy razy, w drugiej połowie lata i wczesnym rankiem. Suszy się całe kiście. Koper włoski także jest popularnym lekarstwem od tysięcy lat. Stosuje się go nie tylko do produkcji wywarów, ale także do tworzenia balsamów, środków do mycia włosów, ekstrakty dodaje się do past do zębów, mydeł itp. Koper jest często używany w kuchni prowansalskiej, dodaje się go także wyrobów cukierniczych i piekarniczych a jego aromat można wyczuć w wielu likierach.
Kminek, czyli typowa przyprawa w każdej naszej kuchni, którą możemy znaleźć także w całej środkowej i północnej Europie, na Syberii i w Azji. Jest to jedna z najstarszych przypraw, która była stosowana jako ochrona przed złymi czarami. Roślina o nazwie kminek zwyczajny jest dwuletnia, mierzy niekiedy prawie metr. Kwitnie na biało a owoce zbiera się pod koniec czerwca i na początku lipca. Najlepiej suszy się ją na rusztach.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zalać wrzątkiem, w proporcji 1 łyżeczka herbaty na 150-200 ml.
- W przypadku przygotowywania herbaty w imbirku należy dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas zaparzania 10 minut (pod przykryciem), następnie przecedzić.




















Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

Czajniczek z sitkiem - orientalne motywy II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

DZIECIĘCE MARZENIE NATURALNA - owocowa herbata

LIŚCIE MALINY ( Folium rubi idaei ) - zioło
