Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty kardamonu
Czy potrafisz sobie wyobrazić kuchnię indyjską bez kardamomu? Indianie, Nepalczycy lub Bhutańczycy, dla których jest to skarb narodowy, z pewnością nie. I nie tylko dla smaku tej przyprawy, ale także dla jej innych zalet.
Kardamom ma wiele do zaoferowania:
- Pomaga zwalczać infekcje i stany zapalne,
- pomaga przy problemach trawiennych i mdłościach,
- jest korzystny dla naszych serc i poprawia krążenie krwi
- ma działanie odtruwające,
- jest stosowany jako środek zapobiegający możliwemu wystąpieniu raka, szczególnie w przypadku bardzo częstego raka okrężnicy,
- według Ayurveda zmniejsza uczucie depresji i uspokaja umysł,
- jest pomocny w leczeniu grypy i przeziębienia,
- pełni ważną rolę w higienie jamy ustnej, w tym usuwaniu nieprzyjemnego zapachu z jamy ustnej,
- wzmacnia włosy i paznokcie, tłumi alergiczne objawy skórne,
- działa jak afrodyzjak.
Środkowoamerykańska Guatemala jest obecnie największym producentem kardamomu,który ma lekko pikantny cytrusowy aromat. Posiada również trzecie miejsce w konkursie na najdroższą przyprawę świata - zaraz po szafranie i wanilii.
Istnieją dwa rodzaje kardamonu. Zielona wersja jest bardziej powszechna i ma małe ziarenka o słodko-ostrym smaku.Jego czarna analogia jest rzadsza, większa i ma ostrzejszy smak.
Jest bogaty w żelazo i mangan i świetnie nadaje się nie tylko do przyprawiania posiłków, ale także jako składnik mieszanek herbacianych.