Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty jogód
Pamiętacie jak podczas lata wyruszaliśmy z garnuszkiem do lasu na borówki, wracaliśmy bez owoców ale za to niebiańsko szczęśliwi? Szczęśliwsi mieli je od razu w ogrodzie – ile to było radości z każdej kolejnej jagódki, a co dopiero gdybyśmy znali wszystkie jej efekty.
Borówki nie są tylko symbolem lata, ale:
- potrafią pobudzić nasz mózg i wszystkie funkcje poznawcze, włącznie z pamięcią, koncentracją, i uczeniem się,
- obniżają ciśnienie krwi i chronią nas przed problemami z sercem,
- są bardzo pożyteczne dla diabetyków typu 2, gdyż pomaga zwiększyć wrażliwość na insulinę,
- poprawiają stan kości,
- zapobiegają wystąpienie raka różnego typu,
- dodają ogromną ilość energii i działają jak „wzmocnienie życia”,
- walczą z oznakami przedwczesnego starzenia się,
- odmładzają cerę, odżywiają ją i wzmacniają skórę,
- detoksykują organizm i posiadają działanie przeciwzapalne,
- regulują trawienie i wydalanie,
- ułatwiają odchudzanie.
Borówka czarna, borówka czernica czy czarna jagoda, jagoda to tylko garstka nazw, pod którymi możemy znaleźć naszą borówkę. Krzewinki jagodowe, to na nich rosną niebieskie borówki, mają wiele form. Najczęściej dzielą się jednak na dzikie (leśne) i ogrodowe. Leśne gatunki krzewinek są niższego wzrostu a owoce mogą być lekko kwaskowate, natomiast ogrodowe krzewy mają formę średniego krzaku, obsypanego słodkimi skarbami.
Cała półkula północna jest naturalnym środowiskiem występowania tych owoców. Znajdziecie je również na Islandii i Syberii a nawet w ograniczonych ilościach na Grenlandii. Owoce zawierają niezliczoną ilość składników korzystnych dla zdrowia. Wspomnijmy na przykład witaminy A, B i C, antyoksydanty, magnez, wapń, mangan, cynk i wiele innych. W uzdrawianiu są szeroko stosowane same liście, z których przygotowywany jest pyszny napar.
Jednak jagody są wyraźnym zwycięzcą popularności. Słodkie kuleczki można jeść osobno, dodawać je do deseru i śniadania, ale wyjątkowo smakują też dodane do koktajlów i herbat.
Przechowywanie jest proste, choć nie zawsze konieczne, ponieważ zwykle szybko znikają. Borówki można łatwo ususzyć i zamrozić, dzięki czemu na długo zachowują swoje właściwości bez wyraźnej ich straty.