

Gruzińska herbata ziołowa Bakhmaro
Bakhmaro, ekskluzywna gruzińska herbata ziołowa, przywołuje magię krainy spowitej mgłą. Herbata ta wytwarzana jest z liści dzikiej borówki zbieranej ręcznie w lasach mistycznej lokalizacji Bakhmaro. Przygotujcie się na przygodę, która rozbudzi Wasze zmysły oraz wzmocni ciało i umysł. Z pewnością docenicie jej przyjemny, świeży, kwaśny smak zarówno podczas mroźnej zimy, jak i gorącego lata.
Skład
Liście dzikiej borówki 100%Napar i smak herbaty
Gruzińska herbata ziołowa Bakhmaro oferuje fascynującą mieszankę smaków. Napar ma ciemniejszy złoty kolor, aromat jest świeży z nutami górskiego powietrza i brzozy morskiej. Smak jest bogaty i złożony, z nutami ziół charakterystycznych dla regionu.
Herbata nadaje się do picia przez cały dzień, a jej działanie jest podobno wzmocnione, jeśli pije się ją przez 21 letnich dni, jak głosi lokalna legenda.
Pochodzenie herbaty
Herbata ziołowa Bakhmar jest wytwarzana z liści dzikich jagód. Chłopi ręcznie zbierają je w lasach i przetwarzają, aby zachować ich właściwości przeciwutleniające i szeroki zakres zdolności, które korzystnie wpływają na ogólną kondycję i odporność organizmu. Jej charakterystyczny profil odżywczy, w tym zawartość flawonoidów, polifenoli i witaminy C, sprawia, że herbata ta jest popularna wśród diabetyków i osób z osłabionym układem moczowym.
Liście borówki pochodzą z gruzińskiego górskiego kurortu Bakhmaro, który leży 1950 metrów nad poziomem morza (co, nawiasem mówiąc, jest wyżej niż niektóre znane szwajcarskie kurorty). Znajduje się on w regionie Guria, łączącym morze i góry. Bakhmaro jest uważane za jedno z najpopularniejszych uzdrowisk i ośrodków zdrowia w Gruzji, ze względu na bliskość Morza Czarnego i świeże górskie powietrze, ludzie odwiedzają je z zamiarem wzmocnienia płuc i układu odpornościowego.
Niemal "cudowne" właściwości powietrza Bakhmar zostały odkryte w 1892 roku przez lokalnego lekarza Artema Davidiantsi, który zalecił budowę nowych domów na zboczach gór. Obszar ten jest idealny do uprawy ziół, które są zbierane i przetwarzane na unikalne herbaty. Dotyczy to również herbaty Bakhmaro.
Proces produkcji obejmuje suszenie i fermentację liści, co nadaje herbacie charakterystyczny smak i aromat. Latem, gdy średnia temperatura wynosi 12,5 °C, lokalni pracownicy udają się w góry, aby zebrać zioła, które są następnie starannie przetwarzane i mieszane. W każdym łyku herbaty Bakhmaro znajdziesz kawałek gruzińskiej bajki.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Zalać herbatę ziołową wodą o temperaturze 95°C w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, dodać 1 dodatkową łyżeczkę.
Parzyć przez 5 minut (pod przykryciem), a następnie przecedzić.










Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

Japan Sencha cytrynowa – zielona herbata

ENGLISH BREAKFAST - czarna herbata
