

Żeńszeń pięciolistny (Gynostemma) - liście
Mimo, że jest nazywany "fałszywym żeńszeniem" niemniej jednak z prawdziwym nie jest rywalem. Żeńszeń pięciolistny (jiaogoulan) to niezwykle popularne zioło, zarówno w miejscu pochodzenia, jak i gdzie indziej na świecie. To właśnie Chińczycy odkryli jego skutki porównywalne z efektami prawdziwego żeńszenia. W przeciwieństwie, ale do niego jest on bardziej przystępny cenowo i rośnie w większych ilościach. Liście Gynostemma są źródłem aminokwasów, witamin i minerałów, zapewniając ich miłośnikom świeżość i witalność.
Skład
Żeń-szeń 100%Napar i smak
Żeńszeń pięciolistny po zalaniu gorącą wodą smakuje bardzo delikatnie, słodko i lekko trawiasto. Napój ma jasnożółty kolor i bardzo dobrze się go pije.
Pochodzenie
Suszone liście żeńszenia pięciolistnego (Gynostemma pentaphyllum) nazywanego również Jiaogulan, zostały po raz pierwszy powszechnie stosowane przez ludzi w Chinach. Właśnie tam, pierwotnie rosła ta pnąca bylina, która botanicy umieścili do rodziny ogórka. Jest to roślina, która przetrwa w bardzo niskich temperaturach, co nie jest niczym wyjątkowym w górskich regionach południowych Chin, Japonii czy Tajlandii. Wszędzie, tak zwane zioło nieśmiertelności ma doskonałą reputację i jest jednym z najczęściej używanych. Nie przegapicie pięciolistnego żeń-szenia, ponieważ rośnie do 150 centymetrów, ma bardzo wyraźne zielone, postrzępione liście i kwitnie białymi kwiatami.
Liście tego popularnego zioła są zbierane w całości, ale rolnicy z nich usuwają większość łodyg. Materiał w bardzo surowych warunkach zostaje drobno pocięty i wysuszony. Rezultatem są maleńkie, zielone loki, takie jak w przypadku tej herbaty. Innym sposobem przetwarzania jest zwijanie liści w małe kulki.
Regularne i długotrwałe popijanie herbaty Gynostema przynosi pozytywne efekty w wielu kierunkach. Jednocześnie może stać się przyjemnym rytuałem. Podobnie jak zielone herbaty, żeńszeń można również przygotować na wiele sposobów. Klasycznym zalaniem liści gorąca wodą, przygotowaniem drugiego naparu, poprzez ochłodzenie naparu w lodówce lub poprzez metodę Kung Fu Cha.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Zioło zalać wodą o temperaturze 90 ° C w stosunku łyżeczka na 250 ml wody.
2. Do dzbanka, dodaj 1 łyżeczkę więcej.
3. Czas ekstrakcji wynosi od 3 do 5 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BUZDYGANEK LIŚCIE (Tribulus Terrestris) - zioło

RUMIANEK (Matricaria chamomilla) - kwiat
