

YERBA MATE NATURALNY CYTRUS
Jej flaga to dwa niebieskie paski, a pomiędzy nimi słoneczko. Stolicą jest Buenos Aires. A ulubiony napój jest tam pity z kalabasy. Znasz? Tak, to Argentyna, dom ostrokrzewu paragwajskiego, z którego listków przygotowywany jest orzeźwiający i delikatny napój. Mate z posmakiem cytrynowym możesz wypróbować na pikniku w parku jak również w domu na kanapie. Zawsze pobudza!
Skład
Yerba Mate, Cytrynowa trawa 3%, Naturalny aromatNapar i smak herbaty
Mate naturalny cytrus to zielonożółty napar. Jej zapach jest elegancki i naturalnie delikatny. Smak można opisać jako świeży, lekko kwaskowaty i przydymiony. Ze względu na to, iż dodaliśmy do niej trawy cytrynowej i naturalny aromat, napój jest łagodnie cytrusowy.
Pochodzenie herbaty
Argentyna to południowoamerykański kraj, który na zachodzie graniczy z Atlantykiem. Ma bogatą faunę i florę, co jest w pewnym stopniu zasługą ukształtowania terenu i klimatu. Na północy leżą żyzne pampy, które przechodzą w równiny, a potem powoli w górski masyw And. Klimat Argentyny jest umiarkowany, terytorium pokrywają lasy, pola uprawne i obszary bez roślinności.
Yerba mate jest nazywana potocznie „indiańskim złotem“. Chodzi przecież o napój, który rdzenna ludność Argentyny, Chile, Brazylii, Paragwaju i Urugwaju żuła wraz z listkami koki. Drzewo ostrokrzewu paragwajskiego (Illex paraguariensis), z którego liści Mate jest wyrabiana, rośnie zazwyczaj na wysokości n.p.m. 500-700 metrów. Jest to wiecznie zielone drzewo, które lubi brzegi potoków i cień lasu. W przyrodzie dorasta do 20 metrów, ma mocno zielone, owalne liście o nieregularnych krawędziach. Właśnie one są zbierane i poddawane rzetelnemu, skomplikowanemu procesowi obróbki.
Liście ostrokrzewu zbiera się z całymi gałązkami. Hodowcy zbierają ją do worków, gdzie dzięki naturalnej wilgotności i zakłóceniu struktur komórkowych poprzez zgniecenie, zaczynają fermentować. Kiedy proces się zakończy, Mate poddaje się krótkiemu ogrzaniu. Następnie się suszony i grubo mieli. Następnie herbata znów trafia do worków, gdzie przez 12-24 miesięcy dojrzewa.
Na koniec Mate znów jest mielona, segregowana i pakowana.
Oryginalne południowo-amerykańskie przygotowanie
Tradycyjnie Mate przygotowuje się w tzw. kalabasie (wysuszona tykwa) i pije się gorącą lub chłodzoną z pomocą bombilli (metalowej słomki).
1. Do kalabasy wsyp 2-3 łyżeczki listków i zalej średnio ciepłą wodą, tak aby listki zyskały mocną konsystencję.
2. Po kilku minutach zalej gorącą wodą i zaparzaj 3 minuty.
3. Delikatnie wsuń bombille do kalabasy i powoli popijaj orzeźwiający napój. Na końcu bombilli znajduje się małe sitko, aby nie dostały się do niej żadne listki. Nie przygotowuj zbyt silnego naparu, aby bombilla się nie zatkała!
4. Ten proces, z jednej porcji mate, można powtarzać pięć razy. Jednak zaparzać można każdorazowo maksymalnie przez 3 minuty.
Można dodać do niej cukier, cytrynę, pomarańczę, rum, koniak lub mleko.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- 1-2 łyżeczki Mate wsypujemy do filiżanki (200 ml) i zalewamy 70-80°C gorącą wodą.
- Pozostawić maks. 3-5 minuty do zaparzenia, potem przecedzić. Im dłużej pozostawisz do zaparzenia tym bardziej napar jest pobudzający. Po 5 minutach zaczyna herbata gorzknieć.
- Z jednej dawki można wytworzyć jeszcze kolejne napary.
- Herbatę można przyprawić cytryną i syropem klonowym.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

SITKO SZCZYPCE WIELKIE 65mm

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

BOMBILLA BAMBUS – 1 szt.
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

YERBA MATE ELABORADO CON PALO

MATE LEMON
