Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl

Dlaczego produkty od nas?

  • Dowóz za darmo nad 99 zl.
  • Zadowolonych klientów
  • Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych

Opinie o Manutea.pl na Opineo.pl

 

 

 

 



Trzy zioła, o których może jeszcze nie słyszeliście

15. 8. 2019 5 minut czytania
Niektórzy uznają je za superżywność, inni nazywają cudami natury. O ich dobroczynnych właściwościach ludzie wiedzieli już od dawna, jednak dopiero w ostatnim okresie potwierdziły to wyniki doświadczeń laboratoryjnych i badań medycznych. Nie zależnie od tego, czy stawiacie na wiedzę starożytnych Inków lub dajecie wiarę zapiskom medycyny ajurwedyjskiej...

Pomagają na szereg dolegliwości, mają bardzo przyjemny smak i są proste w przygotowaniu.

Lucuma – zamiennik cukru, który poprawia kondycję fizyczną i czyni skórę piękniejszą

Proszek z owoców peruwiańskiego drzewa Pouteria lucuma jeszcze się u nas nie zadomowił.Jednak, jak tylko przeczytacie o tym, co potrafi, zapragniecie mieć go w domu, co najmniej ćwierć kilo.A to dlatego, że wzbogaci Wasz jadłospis o witaminy B3 oraz C, przeciwutleniacze, cynk, wapń żelazo i białka.

Jak właściwie wygląda lucuma?Wyobraźcie sobie owoce kształtem podobne do awokado, które pod zieloną skorupką skrywają soczysty, pomarańczowy miąższ i kilka dużych, brązowych nasion.Właśnie miąższ potocznie nazywany eggfruit, jest źródłem wielu dobroczynnych dla zdrowia substancji.Drzewa rodzące owoce lucuma pierwotnie rosły w Peru Ekwadorze i Chile.Obecnie możne je spotkać także w Kalifornii, Laosie lub Wietnamie.Lucuma opada z drzew niedojrzała, więc należy pozwolić jej dojrzeć a następnie jej miąższ przerobić na proszek.

Jedną z największych zalet proszku lucuma, jest słodki, karmelowo-owocowy smak oraz to, że posiada niski indeks glikemiczny.Dlatego może być dodawany do różnego rodzaju potraw przygotowywanych na przykład dla ludzi cierpiących na cukrzycę (więcej w artykule https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19459727).Ponadto lucuma wspomaga:

  • uzupełnianie w organizmie witaminy B3 odpowiedzialnej za rozwój masy mięśniowej, co szczególnie doceniają np. wegetarianie,
  • dobre trawienie, ponieważ zawarty w niej błonnik łagodzi wzdęcia i zapobiega zaparciom,
  • gojenie się ran, odmładzanie skóry i wygładzanie zmarszczek (więcej w artykule https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20883291),
  • stabilizowanie poziomu cukru we krwi, zapewnia energię na cały dzień,
  • kontrolowanie wagi, można nią zastąpić biały cukier i sztuczne słodziki,
  • utrzymywanie w dobrej kondycji serca i naczyń krwionośnych, obniżanie poziomu cholesterolu we krwi,
  • zwalczanie stanów zapalnych,
  • oprawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz utrzymywanie dobrego nastroju.

Kolejną zaletą peruwiańskiego owocu jest szerokie spektrum zastosowania.Jasny złoto-żółty proszek można dodawać do smoothie, koktajli, kaszek, lodów lub budyniu.Można nim dosładzać placki i ciastka.

Camu camu – wzmacnia odporność, dodaje energii, wspiera płodność

Camu camu, kolejny niesamowity owoc z Ameryki Południowej, zawiera w sobie sześćdziesiąt razy więcej witaminy C niż pomarańcze.Krzew o łacińskiej nazwie Myrciaria dubia, wydaje owoce podobne do cytryn.Pochodzi z Amazonii, obecnie z powodzeniem uprawiany w Chinach i Japonii. Powody jego popularności są oczywiste. Camu camu staje się przedmiotem szczególnego zainteresowania wyznawców zdrowego stylu życia na całym świecie, dlatego jego sprzedaż ciągle wzrasta.

Jagody o jasnopomarańcowym kolorze mają smak od silnie kwaśnego do gorzkiego.W związku z tym mało kiedy zjada się je zaraz po zerwaniu.Camu camu częściej bywa suszone i mielone na drobny proszek.W tej postaci zachowuje wszystkie pożyteczne substancje, dobrze się przechowuje i jest prosty w użyciu.Analizy chemiczne wykazały obecność w nim dużych ilości witaminy C (do 1 180 procent dziennej zalecanej dawki) i B3, potasu, lecytyny, żelaza, fosforu, ryboflawiny i beta-karotenu.Szeroka gama zawartych w nim aminokwasów znacznie wspomaga wchłanianie witaminy C.

Spożywanie camu camu przynosi korzyści całemu ciału od stóp do głów.Wspomniana witamina C ma znaczący wpływ na ogólną kondycję i odporność, oprócz tego proszek ten wspiera:

  • prawidłową pracę serca i nerek oraz regenerację mięśni i kości,
  • ochronę DNA przed uszkodzeniem (więcej informacji w artykule https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296744/),
  • obniżanie poziomu cukru we krwi,
  • poczucie komfortu psychicznego i utrzymywanie wystarczającej ilości energii,
  • zdolność organizmu do zwalczania stanów zapalnych i usuwania toksyn,
  • zapobieganie cukrzycy i przeciwdziałanie niektórym typom nowotworów,
  • jakość nasienia, libido i płodność.

Proszek smakuje raczej łagodnie, co jest jego nieocenioną zaletą, ponieważ można go mieszać z jogurtem, świeżym sokiem, płatkami owsianymi, smoothie.Można nim posypać ulubione owoce lub dodać do ciasta na tort lub ciasteczka.Ciekawostką jest, że proszek nadaje się również do użycia zewnętrznego.Camu camu można dodać do kremu na twarz i całości użyć jako maseczki.

Pamiętajmy, że camu camu faktycznie zawiera duże ilości witaminy C, która przyjmowana w nadmiarze może wywoływać biegunkę a także zwiększa ryzyko powstawania kamieni nerkowych.Za bezpieczną dawkę dzienną uważa się 2-5 łyżeczek do herbaty proszku dziennie.

Kurkuma – eliksir młodości, który łagodzi ból i ochrania serce

Kurkuma nie jest owocem, ani nie rośnie w Ameryce Południowej, jak opisani wcześniej przedstawiciele superżywności.Jest jednak słusznie do nich zaliczana.Kłącza tak zwanego szafranu indyjskiego łagodzą wiele dolegliwości i problemów.Chociaż na przykład Ajurweda stosuje kurkumę od ponad tysiąca lat, europejscy eksperci od spraw żywienia dopiero niedawno zainteresowali się jej właściwościami.

Istotnym elementem popularnej przyprawy curry jest nic innego, jak kłącze wieloletniego zioła Curcuma longa.Uprawia się ją w Chinach, jak również w Indonezji, na Sri Lance, czy w Pakistanie.Kurkuma ma jasny złoto-pomarańczowy kolor i ziołowy, ostry smak.Można ją używać świeżo po zebraniu lub suszoną w formie proszku.Do jej specyficznych właściwości można zaliczyć zdolność do barwienia żywności i materiałów, co jest szeroko wykorzystywane na przykład przez Hindusów.

Sekret kurkumy tkwi głównie w kurkuminie.Bardzo mocny antyoksydant charakteryzuje się właściwościami antynowotworowymi.W połączeniu minerałami i białkami kurkuma staje się potężnym narzędziem do zwalczania:

  • stanów zapalnych skóry i jelit (więcej w artykule  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/),
  • bólu głowy, pleców i stawów w tym artretycznych oraz dolegliwości przewlekłych,
  • chorób skóry, takich jak łupież, łuszczyca, twardzina układowa bądź trądzik,
  • przerostu mięśnia sercowego skutkującego ryzykiem możliwości pojawienia się nadciśnienia i zawału serca,
  • zanikania funkcji poznawczych na przykład u osób cierpiących na chorobę Alzheimera,
  • stanów depresyjnych.

Interesującym jest fakt, że czarny pieprz wzmacnia działanie kurkumy.Dlatego korzystnym jest stosowanie obu przypraw jednocześnie, na przykład w formie tak zwanego Złotego mleka.Kurkumy można używać również w kąpieli do opłukiwania twarzy.Najczęściej jednak tej przyprawy używa się jako dodatku do sosów, pieczywa, soków lub ciasteczek.

Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »