

TARRY LAPSANG SOUCHONG - herbata czarna
Tak wyjątkowy. Tarry Lapsang Souchong po prostu nie daje miejsca na kompromisy. Albo zakochacie się w tej wyjątkowej czarnej herbacie, albo odstawicie filiżankę z zakłopotanym wyrazem twarzy. Trzeba jednak zdecydowanie ustalić, do którego obozu się należy. Jesteśmy przekonani, że ta wyjątkowo dymna i charakterystyczna herbata może zdobyć rzesze fanów.
Skład
Herbata czarna Lapsang Souchong 100%Napar i smak herbaty
Piękny bursztynowy kolor ożywiają złote refleksy. Napar ma charakterystyczny, długo utrzymujący się smak o słodkawym posmaku i przyjemnym, długo utrzymującym się zakończeniu.
Pochodzenie herbaty
Prawdopodobnie niewiele herbat potrafi tak bardzo zaskoczyć po otwarciu opakowania. Tak charakterystyczny aromat, który w pełni odciska się w smaku, jest naprawdę niezwykły. Legenda głosi, że za czasów dynastii Qing coroczne przetwarzanie liści herbaty w tym miejscu opóźniło przejście armii między wzgórzami Wuyi. Producenci herbaty mieli już jednak zakontraktowane zamówienia, więc nakazali swoim pracownikom przyspieszyć pracę.Dlatego wzięto drewno sosnowe, podpalono je i wysuszono na nim liście, co oczywiście całkowicie pominęło pierwotne właściwości herbaty.
Pojawiło się nowe zjawisko - wędzony Lapsang Souchong, który wielu porównuje do whisky Laphroaig. Oryginalny, prawdziwy, pochodzi z regionu Fujian we wschodnich Chinach. Jednak w związku z rosnącym popytem na ten produkt, jego produkcję przeniesiono na Tajwan. Niezależnie jednak od miejsca, proces produkcji pozostaje taki sam.
Podczas zbiorów starannie wybiera się duże liście camellia sinensis, następnie zwija się je i praży bezpośrednio nad drewnem sosnowym albo wcześniej prażone liście są wędzone wyłącznie dymem Intensywność metody "zimnej" jest następnie określana na podstawie odległości od dymu. Wszystko to odbywa się w specjalnych wędzarniach, które po latach użytkowania są tak pachnące, że tutejsi pracownicy śmieją się, że mogą iść do pracy na ślepo.
Tarry w tłumaczeniu oznacza smołę lub asfalt, ale ta legenda wśród chińskich czarnych herbat jest od tego daleka. W aromacie wyczuwalne są nuty żywiczne, drzewne i lekko pieprzowe. Ze względu na swoje charakterystyczne właściwości, lapsang souchong jest również stosowany jako przyprawa do mięs lub azjatyckich zup. Aromat i smak są niezwykle harmonijne, dlatego też do herbaty nie dodaje się zwykle mleka ani cukru. Tarry Lapsang Souchong nie jest łatwą herbatą dla każdego, ale jeśli uwielbiacie dymny smak whisky lub grillowanego mięsa, to z pewnością właśnie znaleźliście nową ulubioną herbatę.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Czarną herbatę Tarry Lapsang Souchong zalać wodą o temper. 100 ° C, w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
2. Dodać 1 łyżeczkę więcej do przygotownia herbaty w czajniczku.
3. Czas ekstrakcji 2minut (przykryty kubek), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

EARL GREY – czarna herbata

PU ERH std.
