

ŚWIEŻA KURKUMA - ziołowa herbata
Kurkumę zalicza się do przypraw, które chcecie mieć w domu zawsze pod ręką. Dlaczego? Używacie jej do przygotowywania potraw i dla łagodzenie problemów zdrowotnych. Wypróbujcie kurkumę jako element herbaty ziołowej. Dodaliśmy trochę złotego skarbu z dalekiego orientu do liofilizowanych jabłek, papai, kawałków melona i cytrusów. Filiżanka Świeżej kurkumy uprzyjemni Wam dzień.
Skład
Kawałki jabłka, Arbuz, Skórka z pąków dzikiej róży, Papaja, Skórka pomarańcza, Skórka cytryny, Kurkuma 3%, Płatki różyNapar i smak herbaty
Świeża kurkuma daje jasno żółty napar pachnący słodkim i soczystym owocem. W smaku wyczuwalne są melony i jabłka oraz lekka pikantność samej kurkumy.
Pochodzenie herbaty
Gdy mówimy o kurkumie, mamy na uwadze, że tzw. szafran indyjski naturalnie rośnie w południowej Azji. Najwięcej kurkumy sprowadza się z Indii, uprawia się ją także na Sri Lance, w Chinach, Indonezji oraz Peru. Najcenniejszym elementem roślin z rodziny imbirowatych jest korzeń i jego kłącza. Właśnie z nich wytwarza się popularną przyprawę jaskrawo żółtego koloru. Kłącza należy gotować przez dłuższy czas a następnie wysuszyć i zmielić.
Tak przygotowana kurkuma może być wykorzystywana jako przyprawa do potraw lub jako barwnik. Możecie ją odnaleźć w często używanej przyprawie curry. W ostatnim okresie na horyzoncie pojawiło się tzw. złote mleko, które przynosi swoim konsumentom wiele korzyści zdrowotnych.
Kurkuma zawiera kurkuminoidy, silne antyoksydanty przeciwdziałające wielu problemom zdrowotnym. Medycyna ludowa zaleca stosowanie kurkumy zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie - do przemywania twarzy. Np. w Indiach miesza się przyprawę z wodą i nanosi na skórę twarzy. Ta uzyskuje piękny promienny odcień i dodatkowo polepsza się jej ukrwienie oraz jest chroniona przed problemami dermatologicznymi.
Herbata ziołowa Świeża kurkuma zawiera także jabłka, papaję i kawałki innych owoców suszonych w specjalny sposób – liofilizowane. Chodzi o nowoczesną metodę, w której żywność jest schładzana pod niskim ciśnieniem do temperatury -20 do -50 ºC. W takich warunkach dochodzi do sublimacji – zamrażana woda zamienia się w gaz, który następnie resublimuje na rurkach chłodniczych. Cały proces może trwać kilka godzin do kilku dni, w żywności pozostaje tylko 1-4 % wody, jej wewnętrzna struktura i właściwości sensoryczne pozostają nienaruszone. Liofilizowane owoce po zalaniu wodą wyglądają, pachną i smakują tak samo jak świeże.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę ziołową zalać wrzącą wodą, w proporcji 1 łyżeczka herbaty na 150-200 ml.
- W przypadku przygotowywania herbaty w dzbanku, należy dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas zaparzania - 8-10 minut (przykryta filiżanka), następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

EARL GREY – czarna herbata

JAŚMINOWA - zielona herbata
