

Świetlik lekarski - zioło
Jeśli kiedykolwiek go widzieliście, z pewnością przykuł Waszą uwagę swoimi nietypowymi kwiatami. A jeśli piliście zaparzoną z niego herbatę, z pewnością zapamiętaliście jej gorzkawy i lekko pikantny smak. Natkę świetlika lekarskiego, który rośnie w miejscach, gdzie występuje absolutnie czysta woda, można wykorzystać do przygotowania wywaru, naparu a nawet wina. Cokolwiek wybierzecie, otrzymacie cenne źródło glikozydów, garbników i witaminy C
Skład
Świetlik łąkowy 100%Napar i smak zioła
Wywar z natki świetlika lekarskiego smakuje ziołowo, zwieńczony lekką gorzkawością. Napar ma jasny kolor i jest praktycznie bez zapachu.
Pochodzenie zioła
Nazywa się go również ptasie oczka bądź złodziej mleczny. W związku z tym można sądzić, że świetlik lekarski (Euphrasia officinalis) cieszy się zainteresowaniem ludzi od wielu, wielu lat. Najpierw zielarze a później botanicy opisali tą roślinę jako pasożytniczą o wysokości około ćwierć metra, o białych lub lekko fioletowych kwiatach. Był popularny w czasach starożytnej Grecji oraz za panowania królowej Elżbiety I i pozostaje na piedestale do dziś. Być może także dzięki swojej nazwie – Euphrasia nawiązuje do greckiej bogini radości.
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, chodzi o zioło półpasożytnicze. Oznacza to, że rosnąc wykorzystuje substancje nieorganiczne innych roślin. Świetlik lekarski występuje więc tam, gdzie istnieją takie możliwości, czyli na łąkach, torfowiskach czy pastwiskach. Należy również dodać, że jest bardzo wrażliwy na jakość wód gruntowych, dlatego kiedyś był spotykany znacznie częściej niż dzisiaj.
W każdym razie świetlik lekarski jest szeroko rozpowszechniony w prawie całej Europie. Można go rozpoznać po jajowatych liściach z ząbkowanymi krawędziami i białych lub lekko fioletowych kwiatach z żółtą plamką u podstawy. Kwiaty mają około centymetra wielkości i pojawiają się od lipca do października. Owocem jest wydłużony mieszek.
Dlaczego świetlik jest ciągle tak popularny? Powodem jest wysoka zawartość glikozydów, garbników, olejków eterycznych i flawonoidów, jednocześnie zioło jest źródłem prowitaminy A i witaminy C. Jego zewnętrzne i wewnętrzne zastosowanie wspomaga prawidłowe widzenie i dobroczynnie oddziałuje na organizm. Najczęściej dodaje się go do mieszanek herbat, ale można go również wykorzystać do sporządzenia nalewki lub wina.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Zioło zalewamy wodą o temperaturze 100°C w stosunku 1- 2 łyżeczki na 150-200 ml.
2. Zaparzając świetlika w dzbanku wsypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.
3. Czas parzenia to 15 minut (filiżanka pod przykryciem) i przecedzamy.




















Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

LUNG CHING – STUDNIA SMOKA - zielona herbata

HIBISKUS KWIAT - karkade
