

SOBA CHA BIO- herbata gryczana (Ku Qiao Cha, Memil Cha, prażona gryka)
Roślina o dyskretnym wyglądzie przybyła do reszty świata ze swojej ojczyzny w Chinach wiele wieków temu. W kuchni jest wciąż wdzięcznym pomocnikiem, jeśli chcecie wyczarować szybkie, pożywne i smaczne danie. Ale czy wiecie, że prażona gryka ma te same właściwości w postaci naparu? Wiele narodów azjatyckich nie pozwoli powiedzieć złego słowa na ten napój, a Wy teraz macie okazję się z nimi zgodzić.
Skład
Gryka 100%Napar i smak herbaty
Prażona gryka nadaje naparowi lśniący żółty kolor i słodki smak z nutą orzechową.
Pochodzenie herbaty
Chociaż gryka nie jest już rośliną egzotyczną, jej początki sięgają odległych Himalajów i innych zakątków Cesarstwa Chińskiego. Jak i kiedy rozprzestrzeniła się na Europę, nie można dokładnie określić, ale z nazwy szacuje się, że są za to odpowiedzialni pogańscy najeźdźcy - Saraceni i Tatarzy. Gryka tarska jest bardzo popularna w Chinach ze względu na bogatszy smak i wyższą rutynową zawartość niż gryka zwyczajna.
Nasza gryka pochodzi z prowincji Sichuan, którą można określić jako obszar gór i jezior. Ponieważ jest to stosunkowo mało wymagająca roślina, może rosnąć na imponującej wysokości 3000 m n.p.m. Zazwyczaj zbiera się ją na przełomie sierpnia i września i zasadniczo można wykorzystać całą roślinę. Ale najbardziej popularne są jej nasiona.
Ku Qiao Cha (Chiny), Soba Cha (Japonia) lub Memil Cha (Korea) to tylko kilka nazw herbat z gryki. Nasiona gryki są krótko prażone, aby uzyskać atrakcyjny złoto brązowy kolor. Podczas prażenia, uwalnia się delikatny orzechowy smak i aromat przypominający świeżo upieczone ciasteczka.
Gryka należy do grupy pseudowęglowodanów i dlatego nie zawiera glutenu. Ponadto napar jest całkowicie bezkofeinowy, więc podczas popijania dodatkowej filiżanki nie musicie martwić się o nieprzerwany sen. Na napój z prażonej gryki możecie pozowlić sobie trzy razy dziennie zarówno w wersji ciepłej i mrożonej. Prażone nasiona można dodawać do różnych smoothie i kasz, ale zasłużony relaks z filiżanką w dłoni niczego nie zastąpi.
Efekty herbaty
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
Sposób przygotowania
- Grykę zalać goroącą wodą o temper. 100 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml wody.
- Do dzbanka, dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Gdy wywar ostygnie, odcedzić.
- Można zaparzać 2x.




















Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

SHAPE TEA (HERBATA ODCHUDZAJĄCA) – mieszanka

TULSI (Święta Bazylia) - zioło
