

Słoneczniki - płatki
Słodki, ziołowy napój otrzymacie z płatków słonecznika. Korzystnie wpływa na odporność, wspomaga metabolizm tłuszczów i orzeźwia. Suszone płatki są również piękną dekoracją, można je dodać do ulubionej mieszanki herbat lub posypać nimi świąteczny deser.
Skład
Płatki słonecznika 100%NAPAR I SMAK ZIOŁA
Słonecznik - płatki dają bladożółty napar po zalaniu gorącą wodą. Jego smak można określić jako ziołowy, lekko słodki.
POCHODZENIE ZIOŁA
Pierwszą rzeczą, która przychodzi na myśl w związku ze słonecznikiem, jest z pewnością jego obrót za słońcem. Eksperci nazywają to zjawisko heliotropizmem, ale jest ono typowe nie tyle dla w pełni rozwiniętych kwiatów, co dla pąków. Charakterystycznym przedstawicielem tych ziół jest słonecznik roczny (Helianthus annuus), który osiąga wysokość do 3 metrów. Jego jasnożółty kwiat (właściwie kwiatostan) może mieć około 30 centymetrów średnicy. Owocem słonecznika są nasiona pokryte czarną, twardą skórką. Co ciekawe, wszystkie słoneczniki jednoroczne mają kwiaty (tworzące cały duży kwiatostan) w okółkach - 34 w jednym kierunku i 55 w drugim.
Znaczenie gospodarcze słonecznika jest ogromne. Są one między innymi źródłem dużych ilości pyłku, więc są poszukiwane przez zapylacze z szerokiego obszaru. Dojrzałe nasiona, które zawierają około 40-50 procent oleju, są wykorzystywane do produkcji olejów, a także w przemyśle kosmetycznym. Słoneczniki służą również jako pokarm dla zwierząt gospodarskich.
Krótka wycieczka historyczna: pierwotnie słoneczniki rosły w Ameryce Północnej, ale w XVI wieku Hiszpanie sprowadzili je do Europy. Od tego czasu słoneczniki są częścią naszego rolnictwa i diety.
Jeśli chodzi o płatki, są one zbierane jako cenny barwnik, ale także jako dodatek dekoracyjny, na przykład do mydeł lub papieru czerpanego. Ponadto wykorzystuje się je do przygotowywania herbaty i kąpieli. Wspomagają świeżość, odporność, kontrolę wagi i metabolizm tłuszczów.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Słonecznik zalać wrzątkiem (100°C) w proporcji 1 - 2 łyżeczki na 150 ml.
2. Dodać 1-2 łyżeczki więcej, aby zaparzyć herbatę w czajniczku.
3. Zaparzać przez 10 minut (przykryty kubek), następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

DZIKA RÓŻA - Owoc
