

ROOIBOS ZIELONY
Poradzimy ci - Rooibos w formie zielonej jest smaczny, pachnący i zdrowy i jest bratem rooibosu w formie czerwonej. Dlatego że nie jest poddany tradycyjnej fermentacji ma trochę więcej przeciwutleniaczy i jego korzyści dla zdrowia zarówno psychicznego i fizycznego są niepodważalne. Czysty naturalny zielony Rooibos przynosimy wam prosto z dzikiej RPA Cederberg.
Skład
Zielony rooibos 100%Napar i smak herbaty
Rooibos Zielony pochodzi z tej samej rośliny co Rooibos czerwony, a to co je odróżnia to sposób obróbki gałązek po zbiorze. Podczas gdy gałązki czerwonego rooibosu poddaje się gnieceniu i procesowi fermentacji, to w przypadku rooibosu zielonego jest zupełnie przeciwnie, pocięte gałązki pozostawia się nie naruszone i zapobiega się fermentacji, aby zachować smak najbliższy naturalnemu. W rezultacie otrzymany napar jest bardziej trawiasty, znacznie lżejszy, słodkawy z dużą ilością owocowych i cytrusowych nut. Zaparzony zielony rooibos nigdy nie jest gorzki z powodu bardzo niskiej zawartości taniny oraz jego naturalnej słodyczy. Podobnie jak rooibos czerwony jest naturalnie pozbawiony kofeiny, dlatego może być spożywany przez wszystkich i o każdej porze. Wybornie smakuje czysty, ale również z dodatkami, na ciepło i na zimno.
Pochodzenie herbaty
Zielony niefermentowany Rooibos pochodzi z upraw organicznych, są to: systemy produkcji roślin, które ogólnie wykluczają stosowanie nawozów syntetycznych, pestycydów oraz innych substancji chemicznych. Rośnie na obszarze w południowoafrykańskim Cederberg Góry. Jest to krzew, który dorasta do wysokości 150 cm typowe dla niego są długie gałązki i zielone iglaste liście. Czerwone krzewy mają niezwykłą zdolność do przetrwania częstych pożarów, które RPA stosunkowo często powstają. Z zwęglonej rośliny nasiona mogą przetrwać w glebie aż 6 lat, a kiedy nastaną sprzyjające warunki, kiełkują. Zbiór rozpoczyna się raz w roku wczesną jesienią. Wcześnie rano gałązki ścinane są w długości około 35 cm. W przypadku zielonego Rooibosu szybko docinane są na małe kawałki i poddane suszeniu, aby zapobiec utlenianiu i zachować wszystkie cenne właściwości Rooibos. Jeszcze zanim herbatę przygotuje się do ekspedycji, przechodzi przez specjalny proces chłodzenia.
Rooibos sprzedawany jest już od ponad 106 lat za sprawą Rosjanina Benjamina Ginsberga, jednak największą popularność zdobył po roku 1930, kiedy to dr Le Fras Nortier odkrył część z jego zdrowotnych właściwości. Cena nasion znajdujących się w jednym pudełku po zapałkach kosztowała 10 funtów, podczas gdy w roku 1940 wynosiła ona już 80 funtów. Pierwszą jednak osobą, której już w 1772r zainteresowanie wzbudził czerwonokrzew był szwedzki botanik Carl Peter Thunberg uznawany też za ojca południowo-afrykańskiej botaniki. Czytając publikacje Szweda możemy dowiedzieć się, iż mieszkańcy terenów obecnego RPA bardzo silnie wierzyli w cudowne właściwości rooibosa. Zbierali tą afrykańską roślinę, siekali toporem, tłukli młotkiem i pozostawiali na słońcu. Tak było kiedyś.
Wpływ herbaty
Rooibos zawiera witaminę C i rutynę dzięki czemu poprawia odporność. Zawiera wapń i potas oraz łatwo przyswajalne żelazo. Zawiera także fluor. Ceniony jest także przez kobiety brzemienne lub karmiące piersią ponieważ łagodzi mdłości towarzyszące często ciąży oraz wzmaga laktację. Podawany małym dzieciom usprawnia pracę jelit i chroni przed kolką. Wspomaga wydzielanie serotoniny i działa przeciwdepresyjnie. W upały skutecznie nawadnia.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zaparz gorącą wodą o temperaturze 90 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml wody.
- Do zaparu w dzbanku, dodajcie 1 łyżeczkę nawięcej.
- Po 5-8 minutach (nakryty kubek) odcedź.

























Potrzebujesz porady?

27. 6.
26. 6.
9. 6.
27. 9.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ROOIBOS

HONEYBUSH BIO
