

PU ERH BEENG CHA - 357g
Uwaga: Jest to ograniczona edycja unikalnego Pu erh z prowincji Yunnan. Jest tradycyjnie wytwarzana z liści ze starych, dzikich drzewek herbacianych. Charakterystyczny smak tych herbat jednak prosi o trochę wytrwałości. Płaskie „ciastka“ jakościowego Pu erh przyniosą nie tylko przyjemność, ale również świeżość i dobry nastrój.
Skład
Czerwona herbata Pu Erh 100%Napar i smak herbaty
Pu Erh beeng Cha daje napojowi bardzo ciemny kolor i specyficzny, ziemisty smak. Można znaleźć też w nim wzajemne współdziałanie gładkiego i gorzkiego smaku. Ta herbata pachnie miodowo i ziemisto.
Pochodzenie herbaty
Kiedy się powie Yunnan, miłośnik herbat wie, że chodzi o jeden z najsłynniejszych regionów Chin z tradycją uprawy, zbioru i przetwarzania liści herbaty sięgającą dwóch tysięcy lat. Leży w południowo-zachodniej części kraju, w górzystym regionie. Ma łagodny klimat i długi okres wegetacji. Zimy są stosunkowo ciepłe i od czerwca do sierpnia trwa sezon monsunów, w czasie którego mają miejsce obfite opady deszczu. Yunnan nie jest bardzo bogaty w grunty orne. Ogrody herbaciane położone są na wzgórzach, często trudno dostępne. Szczególnie te ogrody, w którym rośnie stara odmiana drzewa herbacianego Camellia sinensis. Właśnie ich liści i pączki rolnicy przetwarzają do najbardziej znanych herbat Pu erh.
Proces wytwarzania herbaty ma w zasadzie dwa etapy. W pierwszym powstaje Mao Cha a w drugim Pu Erh (pchuer, pu-er). Mao Cha rodzaj produktu wyjściowego - herbata przetwarzana w podobny sposób jak herbata zielona. Ten jest stosowany w różny sposób. Podczas produkcji Sheng Pu-er chodzi o „prawdziwą” herbatę zwaną surową. Mao-cha jest przykrywana materiałem i w ten sposób dochodzi do zmiękczenia suchych liści, które następnie mogą być formowane do różnych kształtów. Herbata ta leżakuje kilku lat w specyficznych warunkach pod działaniem bakterii, które na jego liściach występują naturalnie.
Druga opcja to przygotowanie czarnej („shou”– dojrzałej) pu-er wymaga nieco więcej czasu. Liście zwilża się wodą i układa w stosy, przewracając co kilka godzin. W ten sposób wzrasta aktywność bakterii i herbata szybko dojrzewa. Wówczas jest albo prasowana lub suszona i sprzedawana jako sypana Pu Erh.
Tylko najlepsze gatunki Pu erh zyskują z czasem na smaku, jakości oraz wartości. Przy właściwym przechowywaniu są to jedyne herbaty, które zostają aromatyczne i na klika lat. Prawdą jest, że idealne warunki dla Pu erh jest w miejscu ich "narodzin". Powietrze europejskie jest dla niej suche i może jej zaszkodzić.
Jeśli ktoś mówi o Pu erh i jego wpływu na fizyczne i psychiczne samopoczucie, często kończy zmianką jako "chińskiej penicylinie". Tradycyjna medycyna chińska herbacie tej faktycznie przypisuje zdolność do rozwiązywania szeregu dolegliwości. Dodatkowo herbata ta rozjaśnia umysł, odgania zły nastrój i promuje dobre trawienie.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Urwij kawałek Pu erhu w ilości, aby pasował do 1 łyżeczki i zalać wrzątkiem,w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w czajniku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Okres parzenia 3-5 minut ( pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

YERBA MATE ELABORADO CON PALO

ŻURAWINOWO-KAKTUSOWA – zielona herbata
