

MATCHA JAPAN UGUISU BIO - zielona herbata
Można powiedzieć mój ulubiony napój to Matcha. Ale wystarczy spojrzeć wokół siebie, ile różnych wariantów jej istnieje. Każda smakuje inaczej, każda została przygotowana w innym celu. Matcha Japan Uguisu BIO należy do ekskluzywnych herbat w proszku przeznaczonym do prawdziwych ceremonii. Jej wyjątkowym, delikatnym i słodkim smakiem najlepiej można się cieszyć poprzez długie i spokojne popijanie. Może przeniesie Wasze myśli do japońskiego herbacianego ogrodu Shizuoka pełnego zieleni i ciszy.
Skład
Zielona herbata Japan MATCHA 100%Napar i smak herbaty
Przygotujcie się na prawdziwy przysmak. Matcha Japan Uguisu BIO jest słodka, ale równocześnie smakuje tajemniczo. Nie na próżno w Japonii dla niej używają słowa umami. Umami, czyli specjalny smak kwasu glutaminowego, można znaleźć także w niektórych serach lub mięsach. Łagodna Matcha powstaje po ubiciu jej w wodzie. Jest świeżo zielona, powierzchnia jest pokryta gęstą pianką.
Pochodzenie herbaty
Ogrody herbaty w prefekturze Shizuoka są słynne na całym świecie. Nie tylko dlatego, że produkują około 40 procent japońskiej zielonej herbaty i są wdzięcznym miejscem dla wielu turystów i prawdziwych koneserów. Głównie ze względu na swoją historię rozwijająca się od 1241 roku, gdy zostały zasiane pierwsze nasiona roślin herbaty. Właśnie wtedy zrodził się fenomen unikalnych zielonych herbat, które są pite przez miliony ludzi każdego dnia.
Sama prefektura Shizuoka, położona na wybrzeżu Pacyfiku, znajduje się pod wpływem wilgotnego klimatu subtropikalnego. Shizuoka znajduje się na aktywnie sejsmicznym obszarze. Co 100-150 lat zdarzają się tutaj bardzo silne wstrząsy. Ponad 10 procent powierzchni zajmują naturalne parki. Zachód tego obszaru jest ograniczony przez wysokie góry, wschód wąskimi wybrzeżami, a północ świętą górą Fuji. Właśnie na jej podnożu powstały ogrody herbaciane, o które przez wieki dbają całe rodziny.
Dokładny proces produkcji Matchi jest owiany tajemnicą. Ta tajemnica pozostaje częścią kultury miejscowych rolników. Ale z całą pewnością możemy powiedzieć, że zanim jeszcze dojdzie do skubania liści herbaty, właściciele osłoniają plantacje trzcinowymi matami. Zatem bardzo mało światła dostaje się do krzaków, a ich liście są bardziej kruche, bardziej zielone, bogatsze w chlorofil i niezbędne aminokwasy. Zbierane są tylko najmłodsze liście i to ręcznie. Suszone i uwolnione z żył oraz łodyg zostają zmielone na proszek. Pierwotnie używane były do tego kamienne młynki. Tradycyjni producenci używają je do dnia dzisiejszego. Żadna wyrafinowana maszyna nie jest w stanie zmielić herbatę tak ostrożnie i jednocześnie tak delikatnie.
Matcha Japan Uguisu BIO jest również wyjątkowa ze względu na certyfikat jakości BIO. Krzewy herbaciane oraz sama herbata nie miały kontaktu z nawozami przemysłowymi lub chemicznymi. Najwyższa jakość jest zatem absolutnie gwarantowana.
Matchę przygotujcie ubijaniem w misce. Do ceremonii Cha-no-yu służą specjalne naczynia. Matchę należy ubić aż powstanie pianka. Popija się ją bez cedzenia. Wszystkie substancje sprzyjające zdrowiu pozostają wówczas w napoju.
Dla tych, którzy chcą cieszyć się pyszną Matchą w swojej domowej kuchni, a nie posiadają odpowiednich narzędzi, przygotowaliśmy opis poniżej.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Przygotujcie sobie gorącą wodę, tak by była przegotowana i chłodna na 75 °C
- Do miski lub szklanki wsypać pół łyżeczki herbaty Matcha i zalać przygotowaną gorącą wodą (około 1dcl)
- Za pomocą trzepaczki do herbaty lub elektrycznego spieniaczem mleka Matchę trzeba wymieszać i ubić
- Rzadka kremowa piana zgęstnieje po jakimś czasie

























Potrzebujesz porady?

20. 11.
6. 12.
27. 9.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

BAMBUSOWA ŁYŻECZKA DO HERBATY MATCHA - CHASHAKU

MIOTEŁKA DO HERBATY MATCHA - CHASEN

TRADYCYJNA JAPOŃSKA MISKA DO MATCHY - CHAWAN

TRADYCYJNA JAPOŃSKA MISKA DO MATCHY BIAŁA - CHAWAN
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

PI LO CHUN - zielona herbata

MIOTEŁKA DO HERBATY MATCHA - CHASEN
