

LONG ZHU GREEN - zielona herbata
Ogrzać dzbanek, wlać do niego zieloną perłę LONG ZHU GREEN i oglądać jak po wlaniu ciepłej wody unosi się ona do góry. Jak rozwijają się liście i powoli,delikatnie opadają na dno. Nie ma lepszego relaksu! Gdy napój otrzyma kolor i zapach, przychodzi moment na degustację. Wyjątkowa herbata z wysokich gór jest wyrabiana ręcznie i bardzo starannie. Da się to rozpoznać!
Skład
Zielona herbata Long Zhu Green 100%Napar i smak herbaty
Jedna z najbardziej popularnych herbat świata ma po zaparzeniu jasne, żółto-zielone świeże zabarwienie, czasem opisywane jako słomiane. Aromat jest naturalny, lekki i trwa długo w ustach po wypiciu kubka. Smak jest zazwyczaj opisywany jako przekonujący i zupełnie wyjątkowy, lekko słodki, z nutą roślin, kasztanów i sosen. Można zauważyć również owocowy posmak. W każdym razie, herbata jest bardzo miękka, gładka i delikatna.
Pochodzenie herbaty
Już po wyglądzie, jest oczywiste, że herbata jest oryginalna! Na rynku pojawia się także pod nazwą Tai Mu Long Zhu, lub po prostu Perła smoka lub Oczy smoka. Są to mocno zwinięte koraliki najlepszych chińskich liści herbat, które rosną w prowincji Fujian, w Fu Zhou w pogórzu Tian Mu. Jest to jedna z najbardziej cennych chińskich herbat. Lokalni rolnicy poświęcają jej uprawie i przetwarzaniu szczególną uwagę.
Zbiory roślin herbaty odbywają się wczesną wiosną, na przełomie kwietnia i maja i wyłącznie ręcznie. Zielony skarb przechowywany jest w dużych pojemnikach. Zbiór musi być przeprowadzany w właściwym czasie – ważne jest, aby zerwać liście, kiedy zaczynają się rozwijać. Zbieracze nie mogą używać jakichkolwiek perfum i zapachów, nie mogą też jeść ostrych lub aromatycznych potraw lub napojów. Ich zapach mógłby przejść do liści herbaty i pogorszyć je. Zbiera się biały mały puszysty pączek szczytowy i dwa najmłodsze liście. Zawierają one najbardziej aktywne substancje.
Po zbiorze plony muszą być szybko transportowane do przetworzenia. Zwiędnięte liście i pąki są krótko pieczone, dokładnie skręcane w małe, zgrabne perły (piłki) wielkości 5-6 mm i suszone. Każda perła (piłka) przechodzi przez szczególnie zręcznie ręce rolników. Pod koniec tego procesu powstaje bardzo unikalna herbata z doskonałymi właściwościami sensorycznymi i pozytywnym wpływem na zdrowie.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Ilość herbaty Lung Zu: 1 łyżeczka na 2 dl
- Herbata w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Temperatura wody: 70-80 °C
- Czas parzenia: ok. 3 min. Można zaparzać pięć razy.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK ŻELIWNY Z SITKIEM

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

LONG ZHU JAŚMIN - zielona herbata

PI LO CHUN - zielona herbata
