

KOZIERADKA POSPOLITA BIO - GRECKIE SIANO (Trigonella foneum- graecum) - proszek
Nasiona kozieradki pospolitej są częścią przyprawy curry lub sosu chutney (czatni). Samodzielnie od niepamiętnych czasów jest zalecana jako środek do użytku wewnętrznego i zewnętrznego. Proszek możecie dodawać do napojów i pokarmów. Łagodzi kaszel, daje ulgę przy wzdęciach i wspomaga rekonwalescencję. Częściej jednak jest wykorzystywana zewnętrznie - kompresy pomagają w leczeniu stanów zapalnych i powikłań stomatologicznych.
Skład
Kozieradka pospolita 100%Napar i smak zioła
Z kozieradką nierozerwalnie kojarzy się niepowtarzalny aromat i smak indyjskich przypraw.
Pochodzenie zioła
Coś musi w niej być interesującego, ponieważ miała towarzyszyć Tutanchamonowi w drodze do wieczności. Nasiona tej rośliny odnaleziono bowiem w jego grobowcu. Pierwsze wzmianki o kozieradce sięgają jeszcze dalej, do około 1500 roku p.n.e.
Greckie siano jest rośliną jednoroczną dorastającą do wysokości jednego metra. Na pierwszy rzut oka można je rozpoznać po obło-trójkątnych liściach, żółtych kwiatach i strąkach pełnych żółto-brązowych ziarenek. Ma przenikliwy zapach a jego ziarna są bardzo gorzkie. Jednak w wyższych temperaturach, na przykład w trakcie prażenia, traci swoją gorzkość i uzyskuje o wiele przyjemniejszy smak w klimacie orientalnym. Kozieradka pospolita (po łacinie Trigonella foenum-graecum) prawdopodobnie pochodzi z Indii i bliskiego Wschodu. Upodobała sobie ciepły klimat, bardzo szybko rozprzestrzeniła się w okolicach Morza Śródziemnego, głównie z powodu wcześniejszego znaczenia gospodarczego.
Pierwotnie była używana jako karma dla zwierząt, jednak wkrótce stała się cenionym elementem gastronomii i medycyny naturalnej. W pierwszym stuleciu naszej ery Rzymianie wyrabiali z niej wino a obecnie używana jest jako przyprawa do potraw, tytoniu bądź napojów. Jest ona do dziś nierozerwalna z kuchnią indyjską, gdzie mielone ziarna są dodawane do curry i chutney. Nasionka zawierają dużą ilość witamin B i C, oraz inne ważne substancje takie, jak wapń, magnez, potas itp.
Zastosowanie proszku z nasion greckiego siana jest bardzo szerokie. Można z nich przygotować zawiesinę do aplikacji zewnętrznej lub zaparzyć napar. Popularna opcją jest dodanie proszku do potraw lub napojów owocowych. Kobiety w ciąży nie powinny jej przyjmować, natomiast przeciwnie, jest gorąco polecana matkom karmiącym.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Sposób przygotowania
Łyżeczkę (4 g) proszku mieszamy z sokiem, jogurtem lub innym napojem.
Kozieradkę pospolitą można także dodawać do sosów.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BUZDYGANEK LIŚCIE (Tribulus Terrestris) - zioło

MACA YELLOW BIO - proszek
