

KORZEŃ GORYCZKI (GENTIANA LUTEA) - zioło
Jak sama nazwa wskazuje, goryczka nie będzie rozpływać się na języku. To jednak nie zabrania jej być dobroczynną dla Waszego zdrowia. Ta wieloletnia roślina pochodząca z południowej i środkowej Europy zadomowiła się również u nas, dlatego szkoda byłoby tego nie wykorzystać.
Skład
Goryczka 100%Pochodzenie zioła
Sam Gencjusz, ostatni król pradawnej Ilyrii, jak głosi legenda, nadał nazwę goryczce żółtej, po łacinie Gentiana lutea. Mało kto zapewne słyszał o tym starożytnym bałkańskim królestwie i jego władcy, niemniej jednak powinniśmy być mu wdzięczni za odkrycie cudownych zdolności goryczki.
Chodzi o masywne zioło o grubej, pustej łodydze z dużymi liśćmi. Prawie metrowa roślina zakwita poszarpanymi żółtymi kwiatami. Rośnie na terenach górskich, często spotykana w Alpach, Pirenejach i na wcześniej wspomnianym półwyspie bałkańskim. Stopniowo rozprzestrzeniła się w Ameryce Północnej i Chinach. W ostatnich latach bywa wykorzystywana jako roślina ozdobna w naszych ogrodach.
Z punktu widzenia farmacji i medycyny naturalnej, najbardziej pożyteczną jej częścią jest korzeń. Ma specyficzny smak i dlatego dodawany jest na przykład do nalewek ziołowych. W przeszłości wyrabiano z niego popularne wino na wzmocnienie apetytu. Jest do dziś popularny w tej dziedzinie, głównie we Francji.
Powszechnie jednak z suszonego korzenia przygotowuje się nalewki i napary. Wywar z goryczki nie ma żadnych znanych skutków ubocznych, jeżeli jest przyjmowany w rozsądnych ilościach przez okres maksymalnie kilku tygodni. Jednak w przypadku kobiet w ciąży i karmiących zaleca się możliwość używania skonsultować z lekarzem.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Wsypujemy jedną łyżkę goryczki do dzbanka i zalewamy ½ litra wody.
Gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut.
Następnie wywar przecedzamy.




















Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KŁĄCZE TATARAKU (ACORUS CALAMUS) - ZIOŁO

MNISZEK LEKARSKI KORZEŃ (TARAXACUM OFFICINALE) - zioło
