

KALABASA NATURALNA 200-400 ml
Tradycyjne naczynie do przygotowywania herbaty Mate. Kalebasa jest wykonana z wydrążonej tykwy. Jest to czysto naturalny materiał. Kalebasa jest ozdobiona metalowym okuciem oraz motywami wypalanymi ogniem.
Kalebasa jest ozdobiona metalowym okuciem oraz motywami wypalanymi ogniem. Ogień tworzy na niej oryginalne ornamenty. Ponieważ wykonuje się je ręcznie, to każda kalabasa jest wyjątkowa i ma unikalny wzór.
Pojemność 200 - 400 ml.
Jak używać naturalnej kalabasy
Kalebasa jest wydrążonym owocem tykwy. Ponieważ jest to czysto naturalny materiał, nie nasączany żadnymi środkami konserwującymi, koniecznie należy poświęcić trochę uwagi i zadbać o to tradycyjne naczynie do popijania Yerba Mate. Wtedy odwdzięczy się długą żywotnością i dostarczaniem niezapomnianych wrażeń.
Przed pierwszym zalaniem należy wykonać tradycyjne curado
Nie wolno pominąć tego „rytuału inicjacyjnego”. Dzięki niemu pozbędziecie się resztek miąższu i przygotujesz je do tego, żeby nadawało Waszemu napojowi pożądany smak.
1. Napełnij kalabasę w 2/3 liśćmi Yerba Maté (możesz użyć suchych lub już wcześniej zaparzanymi) i zalej je gorącą wodą.
2. Tak wypełnioną kalabasę pozostawiamy na 12-24 godzin.
3. Następnie wyjmujemy jej zawartość i płuczemy letnią wodą Niobu wewnętrzne ścianki zeskrobujemy łyżeczką. W ten sposób usuwamy z naczynia resztki miąższu.
4. Ponownie płuczemy kalebasę letnią wodą.
5. Po dokładnym wyczyszczeniu tykwy, wkładamy do niej suchą Yerba Mate, zalewamy gotującą się wodą i pozostawiamy na 24 godziny.
6. Opróżniamy kalebasę, płuczemy letnią wodo i pozostawiamy do wyschnięcia.
Każdorazowo po dwóch dniach używania należy ją dokładnie wysuszyć.
Aby kalebasa nie pokrywała się pleśnią, należy pozwolić jej odpoczywać co najmniej raz na 2 dni. Po wypiciu napoju wystarczy naczynie wypłukać letnią wodą i postawić przy kaloryferze lub na słońcu.
Pleśń rozpoznacie po ciemno czarnym nalocie o grzybiczym zapachu. Obecność pleśni jest dobitnym powodem do wymiany kalebasy na nową. Podczas użytkowania możecie natknąć się wewnątrz tykwy na zielono-szary nalot – jest to normalny objaw po zaparzeniu Serba Mate.
Nie przejmujcie się poceniem
Początkowo może się zdarzyć, że na ściankach lub od spodu kalabasy będą pojawiać się drobne kropelki wody. Nie trzeba się obawiać pocenia. Tykwa jest porowata i potrzeba trochę czasu, żeby jej pory się pozamykały. Jeżeli po zaparzeniu Yerba Mate uznacie, że naczynie jest zbyt mokre, to podczas popijania możecie je kłaść na talerzyk.
Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BOMBILLA BAMBUS – 1 szt.

YERBA MATE NARANJA Z LAPACHO
