

JAPAN SENCHA ASAGIRI BIO - zielona herbata
Zielone herbaty z Japonii są słusznie zaliczane do czołówki, a niniejsza Asenchiri sencha jest tego niezbitym dowodem. Wyśmienita herbata, której smak odzwierciedla doskonałą harmonię z naturą podczas uprawy i prawdziwą sztukę mistrzów herbaty podczas dalszej obróbki. Doznanie, które doceni każdy wielbiciel wyjątkowego smaku umami oraz świeżość, której zdecydowanie ta sencha dostarcza.
Skład
Japan Sencha Asagiri BIO 100%Napar i smak herbaty
Zielonkawy napar z wyraźnym odcieniem złota ma intensywny smak, w którym interesująco wybrzmiewa jedwabna słodycz z przyjemną goryczką, ukoronowana delikatnymi nutkami umami.
Pochodzenie herbaty
Sencha to niewątpliwie jeden z najbardziej ulubionych rodzajów zielonej herbaty nie tylko w swojej ojczyźnie. W dosłownym tłumaczeniu jej nazwa oznacza prażoną herbatę. Jednak ta nazwa może być trochę myląca. Chodzi bowiem o hołd dla prastarych herbat z Chin, w przypadku których do dziś dnia oksydację zatrzymuje się poprzez prażenia na patelniach. W Japonii jednak dla uzyskania tego samego efektu używa się pary wodnej, dzięki czemu listki zachowują wspaniały odcień oraz naprawdę bogaty smak i aromat.
Sencha Asagiri pochodzi z prefektury Kagoshima, której symbolem jest aktywny wulkan Sakuradjima. Dzięki niemu tutejsza gleba jest niezwykle bogata w minerały, co w połączeniu z ciepłym klimatem stwarza idealne warunki do ekologicznej uprawy wybranych krzewów herbacianych. Nie używanie nawozów sztucznych, naturalna wegetacja i czerpanie wszystkiego, co potrzebne z okolicznej wyjątkowo pięknej przyrody, jest charakterystyczne dla Asagiri sencha i zdecydowanie przynosi jej sławę.
Sencha Asagiri ze swoim mocno zielonym i lekko pofalowanym liściem jest uważana z przedstawiciela jakości wyższej klasy. Zbiory prowadzone są regularnie w maju, wyłącznie w słoneczne dni. Oczywistym jest ręczne zbierania, aby można było wybierać wyłącznie listki najwyższej jakości, którym następnie pozwala się odpocząć. Dzięki temu sencha dojrzewa, traci niepożądane trawiaste tony a zatrzymuje wyłącznie wspaniały aromat i świeży smak z wybijającym się umami.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Pierwszy napar - Japan Senchu zalać wodą o temperaturze 90 ° C w proporcji 3 g na 115 ml wody. Pozostawić do zaparzenia na 1 minutę (przykryta filiżanka), a następnie przecedzić.
- Drugi napar - temperatura wody 95 ° C, czas zaparzania 1 minuta.
- Trzeci napar - temperatura wody 95 ° C, czas zaparzania 2 minuty.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAPAN BIO SENCHA - zielona herbata

JAPAN SENCHA SHIZUOKA BIO – zielona herbata
