

JAPAN HOUJICHA BIO – zielona herbata
Nie, nie pomyliliśmy się. Chociaż na obrazku tego nie widać, houjicha jest
naprawdę zieloną herbatą. I to nie lada jaką. Wyjątkowa, zaskakująca, łagodna,
... Można tak bez końca wyliczać, jednak najlepiej będzie się o tym samemu
przekonać. Houjicha rośnie w doskonałej symbiozie z cudowną przyrodą, dlatego
stanowi magiczne połączenie tradycyjnego japońskiego herbacianego mistrzostwa z
kompletnie nietradycyjnym postępowaniem w trakcie przetwarzania. Jednak końcowy
rezultat jest zdecydowanie tego wart.
Skład
100%Napar i smak herbaty
Napar koloru pozłacanego karmelu zaskakuje intensywnymi herbacianymi tonami
podobnie, jak w przypadku innych zielonych herbat. Niemniej jednak linie smakowe
są przyjemnie zaokrąglone z dominacją delikatnej słodyczy.
Pochodzenie herbaty
Nawet pozornie beznadziejna sytuacja może doprowadzić do cudownego odkrycia. Tak to właśnie wyglądało w przypadku houjicha. W 1920 roku sprzedawca herbaty z Kioto był naprawdę zdesperowany. Zielona herbata, której nie udało mu się sprzedać, zaczęła się przeterminowywać i wyglądało na to, że będzie musiał ją wyrzucić. W związku z tym zdecydował się na ogromnie niezwykły ruch. Gwałtownie uprażył listki herbaty, aby wlać w nie nową moc a wynik bardzo przypadł mu do gustu.
I nie tylko jemu, houjicha szybko stała się ulubioną herbatą Japończyków. Wegetacja i zbiór przebiega podobnie jak w przypadku innych herbat typu bancha. A w tym konkretnym przypadku ściśle przestrzega się ekologicznego podejścia do uprawy, bez dodawania jakichkolwiek nawozów sztucznych. Gdy listki herbaty obwiędną, są ostrożnie zwijane i rozkładane na metalowych patelniach. Następnie praży się je bardzo krótko, jednak gwałtownie, nad rozżarzonymi węglami, dzięki czemu houjicha uzyskuje typowy kolor i aromat.
Na pierwszy rzut oka wygląda jak czarna herbata, jednak po skosztowaniu jasnym
staje się, że zachowuje charakterystyczne rysy zielonych herbat. Owszem poprzez
prażenie houjicha utraciła ich charakterystyczną „ostrość”. Wszystkie aspekty
smakowe stają się bardziej delikatne, zaokrąglone i nie znajdziecie w niej oznak
cierpkości. Wręcz przeciwnie przywita Was słodycz z wyraźnymi nutkami prażenia i
orzeszków. Największą różnicą jest bowiem minimalna zawartość teiny, dlatego
houjicha można pić przez cały dzień bez obawy o to, ze noc będzie nieprzespana.
Niektórzy houjicha traktują jak oolong, i można się z tym zgodzić, napar z
długich rozwiniętych listków jest po prostu wyjątkowy. Na rynku można spotkać
houjicha z sencha bądź kukichy, bancha jednak wyraźnie prowadzi w rankingach
popularności. Dzięki stosunkowo dużej zawartości witaminy C i katechiny oraz
wspomnianej już niskiej zawartości teiny jest często podawana dzieciom lub jako
szybka pomoc przy tradycyjnym przeziębieniu.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Houjichu zalać wodą o temperaturze 100 ° C w proporcji 3 g na 115 ml wody. Pozostawić do zaparzenia na 30 sekund (przykryta filiżanka), a następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAPAN KUKICHA - zielona herbata

JAPAN BANCHA PREMIUM- zielona herbata
